Zo combineer je verschillende soorten whisky het beste met eten

Zo combineer je verschillende soorten whisky het beste met eten

Vorig artikel Volgend artikel

Het combineren van gerechten met wijn of kazen met wijn zit er bij de meeste mensen wel in. Door de bierrevolutie zie je ook steeds meer interessante combinaties van gerechten en bier. Er zijn zelfs restaurants, zoals het Amsterdamse Bar Alt, die gespecialiseerd zijn in bier-spijscombinaties. Dat is ook heel goed te doen met whisky en eten.

De setting waarin de meest mensen een goed glas whisky drinken vaak anders is dan wanneer iemand een biertje of een wijntje pakt. Toch zijn er veel mooie combinaties te maken met voedsel en whisky. Misschien niet helemaal ideaal bij een diner bestaande uit verschillende gangen, maar wel voor thuis als je een goede whiskycocktail maakt of een mooie whisky opent en er wat bij wil eten.

Licht aromatische met een vleugje zoetheid

Bv. Teeling, Royal Lochnagar, Dalwhinnie

Deze soort whisky’s combineren goed met verschillende soorten soep als: heldere kippen-, prei-, pastinaak- en (gerookte) schelvissoep. Maar ook met gerookte zalm, sushi (!!) en allerlei soorten zachte, romige kazen.

Whisky’s met een medium body en een beetje turf

Bv. Bruichladdich, Bunnahabhain en Bailie Nicol Jarvie)

Bij dit soort whisky’s is het interessant om aan de slag gegaan met gerookt voedsel. Dus combineer vooral met gerookte: makreel, mosselen, oesters, eend en hert. Die laatste twee geven ook al aan dat het goed combineert met verschillende soorten wild. Maar ook met eenden- of kippenleverpaté, coquilles en kabeljauw.

Volle, rijke whisky’s gerijpt op sherryvaten op Europese eikenvaten

Bv. The Macallan, Aberlour, Balvenie

Hoe rijker de smaken en aroma’s in de whisky, hoe interessanter de combinaties met eten worden. Deze whisky’s zijn onder meer interessant door de wat zoetere tonen die verkregen worden door de rijping op de verschillende vaten. Dat maakt ze goed bij bijvoorbeeld een heerlijke steak, buikspek en hertenvlees.

Aan de zoete kant gaat het dan meer richting een pecannotentaart, peperkoek, chocolade brownies van pure chocolade en gemberkoekjes. Ook met kazen kun je hier van alles zoals bijvoorbeeld met een rijpe cheddar of allerlei kazen met een gewassen korst.

Rijke, turfachtige whisky’s

Bv. Bowmore, Talisker, Lagavulin

Dit zijn de whisky’s die lekker uitdagend zijn voor je smaakpapillen om eten mee te combineren. Vaak is het zo dat je rijke smaken tof met elkaar combineren. Dus deze whisky’s combineren goed met bacon, coquilles, pure chocolade en bijvoorbeeld dips en spreads op basis van ansjovis. Op de gerookte tour kun je met zalm en kop. En op het gebied van kazen is een oude cheddar of een sterke blauwaderkaas, zoals roquefort, aan te raden.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies