De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het combineren van gerechten met wijn of kazen met wijn zit er bij de meeste mensen wel in. Door de bierrevolutie zie je ook steeds meer interessante combinaties van gerechten en bier. Er zijn zelfs restaurants, zoals het Amsterdamse Bar Alt, die gespecialiseerd zijn in bier-spijscombinaties. Dat is ook heel goed te doen met whisky en eten.
De setting waarin de meest mensen een goed glas whisky drinken vaak anders is dan wanneer iemand een biertje of een wijntje pakt. Toch zijn er veel mooie combinaties te maken met voedsel en whisky. Misschien niet helemaal ideaal bij een diner bestaande uit verschillende gangen, maar wel voor thuis als je een goede whiskycocktail maakt of een mooie whisky opent en er wat bij wil eten.
Licht aromatische met een vleugje zoetheid
Bv. Teeling, Royal Lochnagar, Dalwhinnie
Deze soort whisky’s combineren goed met verschillende soorten soep als: heldere kippen-, prei-, pastinaak- en (gerookte) schelvissoep. Maar ook met gerookte zalm, sushi (!!) en allerlei soorten zachte, romige kazen.
Whisky’s met een medium body en een beetje turf
Bv. Bruichladdich, Bunnahabhain en Bailie Nicol Jarvie)
Bij dit soort whisky’s is het interessant om aan de slag gegaan met gerookt voedsel. Dus combineer vooral met gerookte: makreel, mosselen, oesters, eend en hert. Die laatste twee geven ook al aan dat het goed combineert met verschillende soorten wild. Maar ook met eenden- of kippenleverpaté, coquilles en kabeljauw.
Volle, rijke whisky’s gerijpt op sherryvaten op Europese eikenvaten
Bv. The Macallan, Aberlour, Balvenie
Hoe rijker de smaken en aroma’s in de whisky, hoe interessanter de combinaties met eten worden. Deze whisky’s zijn onder meer interessant door de wat zoetere tonen die verkregen worden door de rijping op de verschillende vaten. Dat maakt ze goed bij bijvoorbeeld een heerlijke steak, buikspek en hertenvlees.
Aan de zoete kant gaat het dan meer richting een pecannotentaart, peperkoek, chocolade brownies van pure chocolade en gemberkoekjes. Ook met kazen kun je hier van alles zoals bijvoorbeeld met een rijpe cheddar of allerlei kazen met een gewassen korst.
Rijke, turfachtige whisky’s
Bv. Bowmore, Talisker, Lagavulin
Dit zijn de whisky’s die lekker uitdagend zijn voor je smaakpapillen om eten mee te combineren. Vaak is het zo dat je rijke smaken tof met elkaar combineren. Dus deze whisky’s combineren goed met bacon, coquilles, pure chocolade en bijvoorbeeld dips en spreads op basis van ansjovis. Op de gerookte tour kun je met zalm en kop. En op het gebied van kazen is een oude cheddar of een sterke blauwaderkaas, zoals roquefort, aan te raden.
Verder lezen over Kaas

Lifestyle21.11.2024
Boursin blijft verrassen: klassieke smaakmaker komt met luxe Knoflook en Truffel variant

Recepten20.06.2024
Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen

Hotspots27.12.2022
La Petite Soeur brengt joie de vivre naar Rotterdam

Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Drinks13.09.2022
Gastrovino vierde 90-jarig bestaan met Wine & Food festival

Food05.07.2022
Vegan kaasmerk Willicroft lanceert een plantaardig alternatief voor Goudse Kaas

Food19.05.2022
Van welke kaas is de korst eetbaar en welke kaaskorst is ongezond?

Recepten07.04.2022
De smaak van Luxemburg: het kaasfeestje Tartiflette met reblochon
Verder lezen over Vlees

Food09.01.2024
Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Food02.12.2023
Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal
Vjèze Fur swapt ballen
Food28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Food22.10.2022
Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Food05.05.2022
Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Nieuws29.04.2022
Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’
Verder lezen over Whisky

Drinks08.04.2025
The Singleton Gourmand Collection het kost wat maar dan heb je ook wat

Drinks29.10.2024
Johnnie Walker duikt in bizarre wereld van Squid Game

Drinks26.02.2024
Johnnie Walker Blue Label Limited Edition ode aan het Chinese Nieuwjaar

Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Drinks25.06.2023
Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Drinks25.06.2023
Ardbeg introduceert limited edition whisky Heavy Vapours

Drinks02.06.2023
De nieuwe whisky van Talisker, Wilder Seas, zit in een gerecyclede glazen fles

Drinks31.05.2023