Tipt17.03.2020

Op foodtour door Nederland met het Nederland Kookboek


Nu we allemaal wat meer tijd hebben in en rondom het huis kunnen we die natuurlijk aan allerlei zaken besteden. Wat ons betreft ruimen we ook wat tijd in om te lezen en te koken. Vandaar dat we de komende weken vaker over kookboeken schrijven. Te beginnen met het Nederland Kookboek van Laura de Grave.

De titel van het boek geeft het eigenlijk al aan, het is een kookboek over culinair Nederland. Want ons land heeft heel veel moois op culinair gebied te bieden, alleen weten we dat vaak niet. Met dat gegeven in het achterhoofd is culinair journaliste Laura de Grave op de motor Nederland doorgetrokken.

Nederlandse keuken

Eigenlijk heeft iedere regio van Nederland op culinair gebied een eigen specialiteit. Al snel denk je dan aan een Zeeuwse bolus, Limburgse vlaai of Bossche Bol, maar er is echt meer. In Nederland Kookboek ontdek je allerlei verhalen, recepten en achtergronden over de Nederlandse keuken.

De Grave showt ons haar liefde voor Nederlandse producten aan de hand van allerlei streekgerechten en -producten. Haar tocht begint in Limburg en iedere Limburger haalt gelijk zijn of haar hart op, want naast de vlaai gaat het ook over zoervleis. Overal in Limburg is er een eigen versie te vinden, maar in het boek vind je het recept van hét zoervleis van het Maastrichtse café Sjiek. Dat hoort eigenlijk in dezelfde kluis als het recept van Coca Cola te liggen.

Zo zoekt De Grave in Nederland Kookboek de unieke producten en gerechten, producten en culinaire hoogstandjes op. Van de meesten vind je ook nog eens het recept in het boek terug. Kookboek Nederland is een heerlijke manier om culinair Nederland te (her)ontdekken.

Nederland Kookboek | Laura de Grave | Uitgeverij Brandt | 244 pagina’s | €30,-

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Kookboeken

Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou

In Burgerbijbel deelt chef-kok Ramon Brugman meer dan 200 recepten voor vlees-, vis- en vegaburgers. Hij laat stap voor stap zien hoe je de perfecte burger, het broodje, sauzen en garnituur zelf maakt. Een must-have kookboek voor elke burgerliefhebber.

Food24.09.2025

Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou

Met Pannenkoek en co de wereld over

Met pannenkoeken eindeloos kunt variëren: met verschillende soorten beslag, verrassende toppings en smaken uit allerlei landen. Met het nieuwe receptenboek Pannenkoek & co stap je in een diverse wereld van pannenkoeken, poffertjes, blini’s en nog veel meer. 

Food24.09.2025

Met Pannenkoek en co de wereld over

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 25 september tot en met 1 oktober staat verbinding centraal tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Voor het kookboek ‘De kracht van samen koken’ kwamen verschillende families samen. Zij vonden verbinding door samen te koken. Ik vind het mooi dat koken niet alleen draait om eten, maar ook om verhalen en herinneringen.

Food17.09.2025

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Heerlijke recepten voor doordeweeks, of juist gerechten voor de luxe periode van de kerstdagen: in deze editie van Lekker Lezen gaan we naar Maleisie en kijken we uit naar de kerst.

Recepten02.12.2024

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar