De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Champagne-importeur Dis Donc introduceert de Zweedse mousserende berkenwijn SAV Sparkling in Nederland. Voor de liefhebbers van gastronomische producten is deze mousserende wijn er eentje om naar uit te kijken. De wijn wordt gemaakt van puur berkensap volgens traditioneel recept uit 1785.
SAV Sparkling komt uit de Zweedse bosrijke regio Jämtland in het noorden van het land. Sav is Zweeds voor sap en verwijst natuurlijk naar het berkensap waar de wijn van gemaakt wordt. Het wordt in het begin van het voorjaar gewonnen uit berkenbomen in de oerbossen van Zweden.
Dat gebeurt volledig volgens traditionele wijze: er wordt een gat in de stam van de berkenboom gemaakt en daar wordt een slang ingestoken om de sapstromen op te vangen. Dat gaat met liters berkensap per uur. Dat gaat tijdens de oogst dagelijks een maand aan een stuk door, waarna het gat in de boom gesloten wordt met een wig zodat de boom verder niet wordt aangetast.
Eeuwenoud recept
Volgens het traditionele recept uit 1785 wordt van het berkensap berkenwijn gemaakt. Want in de poolstreken wordt het sap van de berk al sinds de oudheid gebruikt om na een lange winter het lichaam een goede opkikker te geven met vitamines en mineralen.
Eerst maken de producenten van het berkensap een berkenwijn die daarna gebotteld wordt. Om van de wijn een mousserende wijn te maken vindt de tweede gisting op fles plaats. Zo ontstaan er natuurlijke bubbels en dit wordt de méthode traditionelle genoemd.
Verfrissende zomerdrank
Zo wordt SAV Sparkling een lichte gele mousserende berkenwijn met rijpe citrustonen, mandarijn, hooi, haagdoorn, kweepeer en tonic-achtige aroma’s. De Zweedse bossen herken je in de aardse tonen van paddenstoel, bergamot, roos en zwarte bessen. Champagne-importeur Jaqueline Smit van Dis Donc over de wijn: “De SAV Sparkling smaakt heel puur, botanisch en gastronomisch. Heerlijk in een cocktail, of gecombineerd met sushi, foie gras, oesters, gerookte vis, kaas of pure chocolade.”
Er zijn twee varianten van de Zweedse berkenwijn. De SAV Sparkling (750 ml) heeft ongeveer 14 maanden rijping op de gisten gehad en is vrij fris van smaak. De SAV Sparkling 2012 (750 ml) is de vintage die exclusiever en nog meer gastronomisch is. Hierbij is het berkensap voor de vergisting gereduceerd voor een meer uitgesproken smaak. Daarna is hij ongeveer 7 jaar gerijpt op de gisten. Smit typeert de SAV Sparkling gevat: “Het is dé zomerhit uit Zweden.”
Verder lezen over Champagne
Drinks20.11.2022
Variant op de klassieke Negroni, de Negroni Sbagliato is helemaal hot
Food06.05.2022
Chef Diego Buik heeft een briljant nieuw concept dat draait om burgers & bubbels
Drinks07.07.2021
Nieuw drankje om bruisend de zomer in te gaan: Chandon Garden Spritz
Nieuws20.08.2020
Overschot aan champagne zorgt ervoor dat de prijzen stijgen
Drinks15.11.2019
Fête du Champagne vindt plaats van 29 nov t/m 1 dec
A little bit of the bubblyVerder lezen over Wijn
Nieuws06.09.2024
Zo herken je een alcoholprobleem
Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Drinks15.11.2023
Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Drinks14.06.2023
De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn
Drinks18.05.2023