De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het lijkt er sterk op dat de Franse champagneproducenten niet helemaal snappen hoe het werkt met vraag en aanbod. Door al het gedoe rondom de pandemie is de verwachting dat er dit jaar zo’n 100 miljoen flessen champagne niet verkocht worden. Een flink overschot dus, om dit te compenseren schroeven ze de prijzen omhoog.
De Fransen nemen hun champagne heel serieus en de brancheorganisatie Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC) beslist ieder jaar over de oogst van de druiven. Door allerlei verschillende reden is het de afgelopen jaren al niet helemaal soepel gegaan met de druivenoogst. Waardoor er in 2018 en 2019 ook een ‘klein’ overschot was aan champagne.
Rampjaar
Het idee is dat er ieder jaar 10.000 kilogram druiven wordt geplukt per hectare. Dit kan naar beneden geschroefd worden door de CIVC als de vraag wat achterblijft of als het een slechte oogst is. Zo houden ze zelf de touwtjes strak in handen wat betreft hoeveel champagne er wordt geproduceerd.
Doordat er over de hele wereld horecagelegenheden tijdelijk dicht gingen, hotels sloten de deuren, evenementen werden afgelast dus de ‘ploepmomenten’ waren er een heel stuk minder. Daarom heeft het comité besloten om maar 7.000 kilo druiven per hectare te laten plukken, maar dan nog komt het verwachte overschot op 100 miljoen flessen te liggen. Dat is een derde van de normale jaarproductie en in harde euro’s een omzetverlies van 1,7 miljard.
Prijs omhoog
Uit onderhandelingen tussen de champagnehuizen en wijnboeren is voortgekomen dat er dus minder druiven geoogst worden voor champagne. Een deel wordt vernietigd of aan distilleerders van andere dranken verkocht. Volgens CIVC is dit de enige manier om de branche te redden. Vandaar dat de prijzen waarschijnlijk opgeschroefd worden, maar het valt nog te bezien of men meer wil gaan betalen voor champagne.
Verder lezen over Champagne
Drinks20.11.2022
Variant op de klassieke Negroni, de Negroni Sbagliato is helemaal hot
Food06.05.2022
Chef Diego Buik heeft een briljant nieuw concept dat draait om burgers & bubbels
Drinks07.07.2021
Nieuw drankje om bruisend de zomer in te gaan: Chandon Garden Spritz
Tipt12.08.2020
Nieuw in Nederland: Zweedse mousserende berkenwijn SAV Sparkling
Drinks15.11.2019
Fête du Champagne vindt plaats van 29 nov t/m 1 dec
A little bit of the bubblyVerder lezen over Wijn
Nieuws06.09.2024
Zo herken je een alcoholprobleem
Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Drinks15.11.2023
Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Drinks14.06.2023
De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn
Drinks18.05.2023