De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjèze Fur van De Jeugd van Tegenwoordig, heeft een bijzondere connectie met eten. Dat liet hij vorig jaar al zien in zijn eigen gelijknamige kookserie en niet zo lang geleden ook nog eens met foodmagazine Eetlust. Maar waar dit alles helemaal duidelijk naar voren komt is in zijn onlangs verschenen tweede boek: Lekker Fred in het land.
Zijn eerste kookboek hoorde in 2019 tot de meest verkochte boeken van ons land. Dus er zijn genoeg lezers die dat boek al in de boekenkast hebben staan. Van Lekker Fred in het land kan je hetzelfde verwachten. Voor iedereen die het eerste boek niet heeft of geen idee heeft wie Freddy is: you’re in for a treat!
Culinair erfgoed
Voor dit boek is Tratlehner op ontdekkingstocht gegaan naar wat nou echt Nederlands culinair erfgoed is. Want een frietje mayo is heel erg Nederlands, maar is de mayo dat wel? En waarom prakken we aardappelen? Wie heeft dat ooit bedacht? Genoeg munitie voor hem om zich buiten de ring te wagen en de provincies in te trekken op zoek naar antwoorden op deze vragen en de Nederlandse eetcultuur.
Streekproducten
Om Nederland op eetgebied echt goed te leren kennen ging Tratlehner voor Lekker Fred in het land de provincies in om aan de hand van streekproducten erachter te komen wat nou écht Nederlands is. Tijdens zijn tocht kwam hij er zo achter dat Nederland best divers is op eetgebied, zo heeft bijna iedere regio een eigen delicatesse waar ze ergens anders in het land nog nooit van hebben gehoord.
Terug op smaak
Het boek opent met een stel basisrecepten voor onder meer zoete aardappelfrieten en boerenkoolchips. Daarna ga je met Freddy mee op reis langs allerlei (on)bekende stukken Nederland en maakt hij met lokale ingrediënten gerechten als: aspergesoep, boerenkoolstamppot, risotto nero di sepia of pompoenpannenkoeken.
Dit alles doet hij op geheel eigen wijze, want het boek is geschreven zoals Vjèze rapt: totaal eigenzinnig en onnavolgbaar, maar het blijft je wel bij. Zo is het ook met dit kookboek. Je leert wat meer over de Nederlandse eetcultuur en regionale gebruiken, terwijl je ook nog eens wat toffe recepten leert die je nog veel vaker klaar gaat maken.
Lekker Fred in het land | Freddy Tratlehner | ISBN: 9789048857975 | 192 Pagina’s | €27,50
Verder lezen over Koken
Food17.09.2025
De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid
Lifestyle19.05.2025
Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf
Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren
Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven
Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit
Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Verder lezen over Kookboeken
Food24.09.2025
Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou
Food24.09.2025
Met Pannenkoek en co de wereld over
Food17.09.2025
De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid
Recepten02.12.2024
Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer
Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad
Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia
Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af
Nieuws20.11.2022