Indostok blijkt oprecht het ultieme ABC van de lekkerste saté

Indostok blijkt oprecht het ultieme ABC van de lekkerste saté

Vorig artikel Volgend artikel

Normaal bedenken we een spitsvondige kop die de inhoud van het kookboek dekt, maar de ondertitel van Indostok doet dit al. Het kookboek van Vanja van der Leeden is namelijk écht het ultieme ABC van de lekkerste saté. Het boek spijkert je bij over het hoe en wat van een van de lekkerste snacks uit Azië en leert je een kleine dertig varianten maken van satés met vlees tot satés met fruit.

Ik ken mensen die als ze in Azië reizen op ieder moment van de dag een paar sateetjes naar binnen kunnen werken. Het maken van de perfecte saté is een waar ambacht en bijna kunst te noemen. Daarom ook de blijdschap toen het nieuwe kookboek Indostok van schrijfster Vanja van der Leeden op de mat viel.

Meer satés

In ons land is de saté door de Indonesische eetcultuur ingeburgerd. Al wordt er niet veel geëxperimenteerd met de soorten saté. We eten voornamelijk saté van kip (ajam) of varken (babi) en eigenlijk altijd met een pindasaus, wat sambal en wat atjar. Iedereen die in een stad woont met een restaurant waar ze gespecialiseerd zijn in satés, zoals Saté Kid in Tilburg, weet dat er zó veel meer mogelijk is om te doen met saté. Gelukkig showt Indostok dat allemaal en meer.

Indostock cover

Indostok

Van der Leeden neemt, net als in haar eerste kookboek Indorock, je mee in de wereld van saté. Ze leert je de basis zoals het vlees snijden, rijgen en roosteren, waar dat laatste het beste op kan, wat fijne marinades zijn, waarom je niet altijd een pindasaus erbij doet en hoe je van saté allerlei heerlijke gerechten maakt. Je leert alle klassiekers en vooral ook allerlei nieuwe varianten, zoals: saté van zeewolf, cassave, aubergine én ananas. Yep, je kan ook gewoon zoete satés maken.

Het kookboek is opgedeeld in 14 hoofdstukken waar je alles leert over de historie van saté, waar je de lekkerste satés op klaarmaakt en ook een overzicht met sites en adressen van plekken waar je eens een bezoekje aan moet brengen. De recepten vind je terug in de hoofdstukken: vlees, vis, vega, zoet, sauzen en bijgerechten. Alle foto’s in het boek zijn gemaakt door culinairfotograaf Remko Kraaijeveld en dat zorgt bij het bladderen al voor water in je mond.

Indostok | Vanja van der Leeden|ISBN: 9789038809649 |208 pagina’s | €22,50

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies