De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Normaal bedenken we een spitsvondige kop die de inhoud van het kookboek dekt, maar de ondertitel van Indostok doet dit al. Het kookboek van Vanja van der Leeden is namelijk écht het ultieme ABC van de lekkerste saté. Het boek spijkert je bij over het hoe en wat van een van de lekkerste snacks uit Azië en leert je een kleine dertig varianten maken van satés met vlees tot satés met fruit.
Ik ken mensen die als ze in Azië reizen op ieder moment van de dag een paar sateetjes naar binnen kunnen werken. Het maken van de perfecte saté is een waar ambacht en bijna kunst te noemen. Daarom ook de blijdschap toen het nieuwe kookboek Indostok van schrijfster Vanja van der Leeden op de mat viel.
Meer satés
In ons land is de saté door de Indonesische eetcultuur ingeburgerd. Al wordt er niet veel geëxperimenteerd met de soorten saté. We eten voornamelijk saté van kip (ajam) of varken (babi) en eigenlijk altijd met een pindasaus, wat sambal en wat atjar. Iedereen die in een stad woont met een restaurant waar ze gespecialiseerd zijn in satés, zoals Saté Kid in Tilburg, weet dat er zó veel meer mogelijk is om te doen met saté. Gelukkig showt Indostok dat allemaal en meer.
Indostok
Van der Leeden neemt, net als in haar eerste kookboek Indorock, je mee in de wereld van saté. Ze leert je de basis zoals het vlees snijden, rijgen en roosteren, waar dat laatste het beste op kan, wat fijne marinades zijn, waarom je niet altijd een pindasaus erbij doet en hoe je van saté allerlei heerlijke gerechten maakt. Je leert alle klassiekers en vooral ook allerlei nieuwe varianten, zoals: saté van zeewolf, cassave, aubergine én ananas. Yep, je kan ook gewoon zoete satés maken.
Het kookboek is opgedeeld in 14 hoofdstukken waar je alles leert over de historie van saté, waar je de lekkerste satés op klaarmaakt en ook een overzicht met sites en adressen van plekken waar je eens een bezoekje aan moet brengen. De recepten vind je terug in de hoofdstukken: vlees, vis, vega, zoet, sauzen en bijgerechten. Alle foto’s in het boek zijn gemaakt door culinairfotograaf Remko Kraaijeveld en dat zorgt bij het bladderen al voor water in je mond.
Indostok | Vanja van der Leeden|ISBN: 9789038809649 |208 pagina’s | €22,50
Verder lezen over Koken
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Food07.05.2023
Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn
Verder lezen over Kookboeken
Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad
Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia
Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af
Nieuws20.11.2022
Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar
Nieuws14.10.2022
Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten
Drinks29.11.2021
High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten
Nieuws28.10.2021
Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’
Nieuws21.09.2021