Dishoom neemt je mee op reis naar de smaken van het oude Bombay

Dishoom neemt je mee op reis naar de smaken van het oude Bombay

Vorig artikel Volgend artikel

Wereldwijd werden er van reiskookboek meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Met recht wordt het een bestseller genoemd. Het boek draagt dezelfde naam als de succesvolle restaurantketen in Londen waar het voor Shamil Thakrar en Kavi Thakrar allemaal begon. De moderne Indiase gerechten die in het restaurant geserveerd worden, leer je beter begrijpen door de reis in het boek naar het oude Bombay.

We weten dat Bombay inmiddels omgedoopt is tot Mumbai. Aangezien de schrijvers spreken over die eerste nemen we dat gewoon over. Eigenlijk is dit boek een lange ode aan de Indiase keuken en in het bijzonder de stad Bombay. Daarin heeft Dishoom een fijne balans gevonden tussen het zijn van een kook- en een reisboek, niet voor niets dat veel mensen er zo gecharmeerd van zijn.

Bollywood

De naam van het boek en de restaurantketen is op twee manieren te interpreteren. Wij lichten natuurlijk de meest geinige uit. Dat is namelijk dat ‘dishoom’ het geluidseffect is dat je normaal in Bollywoodfilms hoort als er een gevecht is en er worden rake klappen uitgedeeld. Zeg maar de ‘Bang’, ‘Pow’ of ‘Klabam’ in de hele oude Batman tv-serie.

Bombay

Door de eeuwen heen is Bombay een smeltkroes geworden van allerlei culturen en zodoende ook allerlei internationale keukens. Iraanse, Europese en andere Midden-Oosterse invloeden zorgen daar voor allerlei bijzondere en unieke smaakcombinaties in gerechten. Dishoom leidt de lezer als het ware een dag rond in de stad van zonsopkomst tot zonsondergang.

Indiase Ottolenghi

In Britse media wordt Dishoom omschreven als Indiaas op zijn Ottolenghi’s en daar overdrijven ze niks mee. Het boek is chronologisch opgedeeld als hoe een dag verloopt, dus van: ontbijt, ochtendsnacks, lunch, middagdranken, middagsnacks, avondeten (opgedeeld in eerste, tweede en derde diner) om afgesloten te worden met desserts en alcoholische dranken voor in de avond.

Daarnaast is het ook een reisgids die je allerlei fantastische tips voor adressen en plekken geeft om eens te bezoeken. Die plekken zijn dan weer de inspiratie voor specifieke recepten die eraan gekoppeld zijn. De foto’s in het boek van de gerechten, maar zeker ook van het oude Bombay en huidige Mumbai bieden je een prachtige beeld van de essentie van de stad. Daarbij komt nog eens dat je tijdens het lezen echt op ieder moment gereed bent om je koffers te pakken.

Dishoom | Shamil Thakrar en Kavi Thakrar | ISBN: 9789021577227 | 400 pagina's | €34,99

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies