6 tips om kaas en wijn het beste te combineren

6 tips om kaas en wijn het beste te combineren

Vorig artikel Volgend artikel

Als je in een restaurant als nagerecht kiest voor een kaasplankje, dan heeft de sommelier altijd wel een paar goede suggesties voor je. Omdat er vaak verschillende soorten kaas (oud, blauw en jong/romig) worden geserveerd is de go to vaak een sherry, Madeira of (tawny) port. Maar als je thuis een gecombineerde plank maakt, wat dan?

Aangezien het aanbod aan wijnen zó immens is, moet je vooral duidelijk hebben wat het doel is: wil je de wijn of de kaas de ster van de avond maken? En wat voor soort kazen wil je eten?

Als stelregel is het makkelijkste om te onthouden qua intensiteit: een kaas met sterke smaken blijft het best overeind bij een zelfde soort wijn (alcoholpercentage >14,5%) en een kaas met wat genuanceerdere smaken blijft het best overeind bij een zachte wijn (alcoholpercentage <12%).

Tip 1: Kaas en wijn uit hetzelfde gebied

Dit klinkt eigenlijk net zo logisch als dat het in de praktijk is. Waar wijnen worden gemaakt, wordt vaak ook kaas gemaakt en andersom. Dat maakt het dat wijnen en kaas uit dezelfde regio zonder probleem met elkaar gecombineerd kunnen worden. Twee voorbeelden: geitenkaas met Sauvignon Blanc uit de Loire-vallei en Manchego met Garnacha. Gratis tip die wij op hebben gedaan bij restaurant De Burgerij in Tilburg: Manchego met honing en filterkoffie is een een bizar lekkere combinatie.

Tip 2: Bij twijfel een nootachtige kaas

Als je met verschillende wijnen in de weer gaat op een avond, dan ga je nooit de mist in als je een stevige, nootachtige kaas erbij neemt. Die combineert lekker met allerlei soorten wijn omdat hij genoeg vet heeft. Dat is een goede contra voor de tannine in rode wijn en bij een witte wijn overpowert deze kaas niet snel. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een: Emmental, Gruyère of Comté extra.

Tip 3: Mousserende wijnen met romige kazen

Door de hoge zuurgraad en koolzuurgehalte zijn mousserende wijnen uitermate geschikt om te combineren met smeuïge, romige kazen. Het contrast en daardoor de balans die je krijgt door bijvoorbeeld Brut met brie te mixen is fantastisch, Cava met camembert en ga zo maar door.

Tip 4: Zoetere wijnen en intense kazen

Als de smaken wat intenser worden, dan worden de contrasten in de combinaties dat ook. Zo gaan zoetere wijnen enorm goed samen met stink-, blauwader- en gewassen korstkazen. Dat heeft alles met smaakbalans te maken, want het zoete is een perfecte contra voor de intense smaken van bijvoorbeeld een blauwaderkaas. Dus haal een roquefort in huis in combinatie met een Sauternes of een goede stinkende Stilton met een port.

Tip 5: Oude kaas en uitgesproken rood

Het verouderingsproces van kaas zorgt ervoor dat het watergehalte afneemt waardoor de smaak rijker wordt en het vetgehalte hoger. Dat maakt het de ideale match voor wat meer uitgesproken rode wijnen. Dat heeft ermee te maken dat het vetgehalte een mooie contra is voor de tannine in de wijn. Een Pinot Noir is een fantastische combinatie met een gruyère of provolone. Een Cabernet Sauvignon met chedder. Let wel als je deze kant op gaat, de kazen moeten ouder zijn dan een jaar.

Tip 6: Kaas en wijn met dezelfde intensiteit

Eigenlijk hebben we deze tip aan het begin van het artikel al weggeven, maar het is wel een van de belangrijkste. Probeer kaas en wijn die eenzelfde intensiteit hebben met elkaar te combineren; een zachte wijn wordt overweldigd door een blauwaderkaas en andersom bekeken wordt een zachte kaas weggeblazen door een krachtige rode wijn.

Probeer als stelregel altijd voor ogen te houden: heeft de wijn een alcoholpercentage van 14,5% en hoger dan is het een ideale wijn voor kazen met een intensere smaak. Heeft een wijn een alcoholpercentage van 12% en lager dan is het een ideale wijn voor een kaas met een delicatere smaak.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies