Vegan East staat vol plantaardige recepten uit de oosterse keuken

Vegan East staat vol plantaardige recepten uit de oosterse keuken

Vorig artikel Volgend artikel

Door al de vernederlandste gerechten die we al van jongs af aan bij Chinees-Indische restaurants kregen, is ons eerste beeld van de Aziatische keuken heel eenzijdig geweest. Er wordt bijvoorbeeld veel minder vlees in gerechten gebruikt dan je zou denken. Vandaar dat we enorm blij waren toen het nieuwe boek van Milou van der Will Vegan East op de deurmat viel.

De schrijfster van dit boek, Milou van der Will leerde koken bij haar Indonesische grootouders. Nadat ze zelf overging op een plantaardig eetpatroon kon ze veel van die traditionele gerechten niet meer maken. Over haar experimenteren daarna zegt ze: “Als je kiest voor plantaardig eten, betekent dat niet dat je de smaak of textuur van vlees niet mag opzoeken. Ik omarm juist al die smaken van vroeger, speur naar de lekkerste ingrediënten, experimenteer, probeer klassiekers te ervaren of steek ze juist in een nieuw groen jasje.”

Vegan East

Dat is eigenlijk ook de beste beschrijving van de 80 gerechten in het kookboek. Soms zijn ze heel herkenbaar zoals een plantaardige nasi goreng of saté van tofu en andere zijn wat onbekendere gerechten in een veganjasje zoals een vleesloze tonkatsu of een no ajam (kip) opor. Alle gerechten zijn zo opgebouwd dat je de ideale smaakbeleving van zoet, zout, fris, pittig en umami krijgt.

Opbouw

Het boek is op een heel logische manier opgebouwd en doorspekt met mooie illustraties van de gerechten. Het begint met een kijkje in de voorraadkast met allerlei Aziatische ingrediënten uitgelicht, gevolgd door een hoofdstuk vol basisrecepten voor bijvoorbeeld een chiliolie, currypasta of een plantaardige vissaus.

Daarna volgen er hoofdstukken van Pittig via Comfort naar Zoet waarin Van der Will de lezer alles leert over het maken van gerechten als gyoza, bapao, kokossoep, plantaardige spekkoek (!) en een winterse jackfruitrendang. Dat maakt het een lekker divers boek vol recepten om uit te proberen en zelf mee te experimenteren.

Vegan East cover
(Afbeelding: Cover Vegan East)

Vegan East | Milou van der Will | ISBN: 9789461432391 | 192 pagina’s | €25,95

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies