Recepten23.10.2020

Vegan East staat vol plantaardige recepten uit de oosterse keuken


Door al de vernederlandste gerechten die we al van jongs af aan bij Chinees-Indische restaurants kregen, is ons eerste beeld van de Aziatische keuken heel eenzijdig geweest. Er wordt bijvoorbeeld veel minder vlees in gerechten gebruikt dan je zou denken. Vandaar dat we enorm blij waren toen het nieuwe boek van Milou van der Will Vegan East op de deurmat viel.

De schrijfster van dit boek, Milou van der Will leerde koken bij haar Indonesische grootouders. Nadat ze zelf overging op een plantaardig eetpatroon kon ze veel van die traditionele gerechten niet meer maken. Over haar experimenteren daarna zegt ze: “Als je kiest voor plantaardig eten, betekent dat niet dat je de smaak of textuur van vlees niet mag opzoeken. Ik omarm juist al die smaken van vroeger, speur naar de lekkerste ingrediënten, experimenteer, probeer klassiekers te ervaren of steek ze juist in een nieuw groen jasje.”

Vegan East

Dat is eigenlijk ook de beste beschrijving van de 80 gerechten in het kookboek. Soms zijn ze heel herkenbaar zoals een plantaardige nasi goreng of saté van tofu en andere zijn wat onbekendere gerechten in een veganjasje zoals een vleesloze tonkatsu of een no ajam (kip) opor. Alle gerechten zijn zo opgebouwd dat je de ideale smaakbeleving van zoet, zout, fris, pittig en umami krijgt.

Opbouw

Het boek is op een heel logische manier opgebouwd en doorspekt met mooie illustraties van de gerechten. Het begint met een kijkje in de voorraadkast met allerlei Aziatische ingrediënten uitgelicht, gevolgd door een hoofdstuk vol basisrecepten voor bijvoorbeeld een chiliolie, currypasta of een plantaardige vissaus.

Daarna volgen er hoofdstukken van Pittig via Comfort naar Zoet waarin Van der Will de lezer alles leert over het maken van gerechten als gyoza, bapao, kokossoep, plantaardige spekkoek (!) en een winterse jackfruitrendang. Dat maakt het een lekker divers boek vol recepten om uit te proberen en zelf mee te experimenteren.

<em>(Afbeelding: Cover Vegan East)<\/em>
(Afbeelding: Cover Vegan East)

Vegan East | Milou van der Will | ISBN: 9789461432391 | 192 pagina’s | €25,95

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Kookboeken

Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou

In Burgerbijbel deelt chef-kok Ramon Brugman meer dan 200 recepten voor vlees-, vis- en vegaburgers. Hij laat stap voor stap zien hoe je de perfecte burger, het broodje, sauzen en garnituur zelf maakt. Een must-have kookboek voor elke burgerliefhebber.

Food24.09.2025

Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou

Met Pannenkoek en co de wereld over

Met pannenkoeken eindeloos kunt variëren: met verschillende soorten beslag, verrassende toppings en smaken uit allerlei landen. Met het nieuwe receptenboek Pannenkoek & co stap je in een diverse wereld van pannenkoeken, poffertjes, blini’s en nog veel meer. 

Food24.09.2025

Met Pannenkoek en co de wereld over

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 25 september tot en met 1 oktober staat verbinding centraal tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Voor het kookboek ‘De kracht van samen koken’ kwamen verschillende families samen. Zij vonden verbinding door samen te koken. Ik vind het mooi dat koken niet alleen draait om eten, maar ook om verhalen en herinneringen.

Food17.09.2025

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Heerlijke recepten voor doordeweeks, of juist gerechten voor de luxe periode van de kerstdagen: in deze editie van Lekker Lezen gaan we naar Maleisie en kijken we uit naar de kerst.

Recepten02.12.2024

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Verder lezen over Plantaardig

Nieuw product voor een stralende huid: The Skin Code van Juve Naturals

Een mooie, egale huid, meer energie en een frisse uitstraling. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Zeker nu de herfstdip weer op de loer ligt en je huid wel wat extra liefde kan gebruiken. Toch belooft Juve Naturals met The Skin Code precies dat: een slimme mix van wetenschap en selfcare in één drankje.

Gezond04.11.2025

Nieuw product voor een stralende huid: The Skin Code van Juve Naturals

BenBits brengt eerste plasticvrije kauwgom op de markt

Plastic in mijn kauwgom? Dat kan toch niet? Dat is ook wat ik dacht, maar helaas is het wel de realiteit. Meer dan 95% van de kauwgom in Nederland bevat namelijk microplastic. Het Nederlandse merk BenBits wil dat het stopt. Met de campagne “Stop The Plastic Chew” wil het merk een eind maken aan plastic in kauwgom.

Nieuws29.10.2025

BenBits brengt eerste plasticvrije kauwgom op de markt

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Blue Band heeft tijdens zijn Skip the Cow-evenement laten zien dat Nederlandse tradities niet anders hoeven. Als we lekker op een verjaardag in een kring willen zitten, dan moeten we dat lekker doen. Als we daarbij een l...

Food16.04.2024

Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Het verhaal van Hands Off begon ooit met chocoladerepen en vertakt zich inmiddels steeds meer naar andere producten. Het nieuwste wapenfeit: plantaardige chocolate chip cookies in drie verschillende smaken. Daarmee heeft...

Food06.06.2023

Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Poké bowls zijn in Nederland inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Verschillende restaurantketens zijn er in gespecialiseerd, waaronder Poké Perfect. Met het oog op de zomer lanceert het in samenwerkin...

Food05.06.2023

Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

In het schap bij supermarktketen Jumbo vind je vanaf deze week vier nieuwe Indonesische kruidenpasta’s van Fairtrade Original: Bami Goreng, Nasi Goreng, Rendang en Sajoer. Indonesische klassiekers die op het eerste oog...

Food23.03.2023

Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Het is deze week ‘De Nationale Week zonder Vlees & Zuivel’ en inmiddels is dat het moment voor allerlei producenten om nieuwe plantaardige producten te introduceren. Dit jaar zat er weinig boeiends tussen, behalve da...

Nieuws09.03.2023

Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Het is en blijft een groot probleem voor de producenten van vegetarische producten: hoe krijgen we de producten naast goed voor het milieu ook goed voor de mensen die ze eten? Want uit nieuw onderzoek van de Consumentenb...

Nieuws27.02.2023

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’