Salade van dungeschaafde asperges met venkel en geraspte ei uit Salad Days

Salade van dungeschaafde asperges met venkel en geraspte ei uit Salad Days

Vorig artikel Volgend artikel

Het kookboek Salad Days van schrijfster Ajda Mehmet viel vorige week in de prijzen. De lezers van delicious. magazine riepen het boek uit tot Kookboek van het Jaar 2021. Een mooie bekroning voor een super interessant kookboek dat goed laat zien dat salades voor ieder eetmoment zijn en vooral hoe veelzijdig salades kunnen zijn.

Mehmet heeft voor de recepten in haar kookboek geput uit alle culinaire invloeden waarmee ze is opgegroeid en uit de landen waar ze in heeft gewoond. De jury van de prijs die de shortlist maakte van boeken die in de finale kwamen zei niet voor niets over de gerechten in het boek: “De salades in Salad Days zijn volwaardige maaltijden met smaken op hoog niveau. Verrassend èn heel goed te doen voor iedereen. Ajda is een echt vakvrouw. De recepten kennen veel contrasten en verschillende texturen, en dat maakt haar salades fantastisch.”

Dungeschaafde asperges met venkel

(Voor vier personen)

Nodig:

  • 1 bosje asperges, onderkant verwijderd
  • 1 venkelknol
  • 150 g sugar snaps
  • 100 g gemengde groene sla
  • 100 g babyspinazie
  • 10 g kervel, fijngehakt
  • 1 ei, hardgekookt
  • burrata, om erbij te serveren (optioneel)

Voor de dressing

  • 2 cm gember, versgeraspt
  • 2 el honing
  • 1 el appelciderazijn
  • 5 el hazelnootolie (of vervang door een lichte olijfolie)
  • sap van een biologische citroen
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Maken:


  1. Schaaf de asperges in dunne linten met een mandoline of dunschiller.
    Schaaf de venkel in dunne plakken en snijd de sugar snaps in smalle staafjes (julienne). Schep alles in een kom met ijskoud water om ze knapperig te houden;
  2. Meng alle ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met zout en peper;
  3. Giet de groenten af en meng ze met alle blaadjes sla. Giet de dressing om de salade heen in de kom. Schep voorzichtig om zodat alles een laagje dressing krijgt en verdeel de salade over een grote schaal;
  4. Rasp met een microplane-rasp of andere fijne rasp het ei over de salade. Breng op smaak met zout en peper. Serveer meteen. Ook lekker met burrata erbij.
Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies