Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad


Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd, met invloeden uit de mediterrane, Arabische en Midden-Oosterse culinaire tradities.

De Syrische keuken staat daarnaast bekend om haar evenwichtige gebruik van kruiden en specerijen en we weten dat eten in Syrië vooral een sociale aangelegenheid is, vaak met familie en vrienden. Daarbij is gastvrijheid het belangrijkste element.

Het kookboek is geschreven door Imad Alarnab, een Syrische chef-kok die zijn carrière begon in Damascus, waar hij succesvol meerdere restaurants runde. Door de burgeroorlog in Syrië moest hij vluchten en vond uiteindelijk een nieuw thuis in Londen. In Londen begon hij zijn culinaire carrière opnieuw en opende hij zijn eigen restaurant, toepasselijk genaamd: Imad’s Syrian Kitchen.

De Syrische keuken van Imad

De Syrische keuken van Imad is veel meer dan alleen een opsomming van recepten want Imad Alarnab heeft met zijn kookboek en restaurant niet alleen de Syrische keuken gepopulariseerd, maar ook een poging gedaan om meer bewustzijn te creëren over de situatie van vluchtelingen en de kracht van eten om gemeenschappen samen te brengen. Het is een boodschap die hij naar buiten brengt via culinaire hoogtepunten.

Het kookboek: de Syrische keuken van Imad is een feest en beschrijft de rijke en diverse smaken waarvan gebruik wordt gemaakt. Het bevat een verzameling van traditionele Syrische recepten die variëren van eenvoudige huisgemaakte gerechten tot feestelijke maaltijden. Het boek weerspiegelt Imad’s culinaire reis en zijn passie voor het delen van de Syrische cultuur door middel van eten.

In de Syrische keuken van Imad ontdek je:

  • Authentieke recepten: Het boek biedt een breed scala aan authentieke Syrische recepten die de essentie van de Syrische keuken vastleggen.
  • Persoonlijke verhalen: Naast de recepten bevat het boek persoonlijke verhalen van Imad, die zijn reis en ervaringen als vluchteling beschrijven.
  • Culturele inzichten: Het boek biedt ook inzichten in de Syrische eetgewoonten en culinaire tradities.

Het boek is een echte aanrader waarbij je je niet moet laten afschrikken door de soms ogenschijnlijk complexe gerechten waarbij je vooraf niet goed kunt bepalen welke smaaksensaties je op tafel gaat toveren. De uitdaging is daarom alleen nog maar groter.

De Syrische keuken van Imad, een culinaire liefdesbrief aan Damascus, prijs € 29,95 (256 blz) is o.a. te koop bij bol.com

Syrische_keuken_van_Imad
Syrische_keuken_van_Imad
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Kookboeken

Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou

In Burgerbijbel deelt chef-kok Ramon Brugman meer dan 200 recepten voor vlees-, vis- en vegaburgers. Hij laat stap voor stap zien hoe je de perfecte burger, het broodje, sauzen en garnituur zelf maakt. Een must-have kookboek voor elke burgerliefhebber.

Food24.09.2025

Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou

Met Pannenkoek en co de wereld over

Met pannenkoeken eindeloos kunt variëren: met verschillende soorten beslag, verrassende toppings en smaken uit allerlei landen. Met het nieuwe receptenboek Pannenkoek & co stap je in een diverse wereld van pannenkoeken, poffertjes, blini’s en nog veel meer. 

Food24.09.2025

Met Pannenkoek en co de wereld over

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 25 september tot en met 1 oktober staat verbinding centraal tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Voor het kookboek ‘De kracht van samen koken’ kwamen verschillende families samen. Zij vonden verbinding door samen te koken. Ik vind het mooi dat koken niet alleen draait om eten, maar ook om verhalen en herinneringen.

Food17.09.2025

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Heerlijke recepten voor doordeweeks, of juist gerechten voor de luxe periode van de kerstdagen: in deze editie van Lekker Lezen gaan we naar Maleisie en kijken we uit naar de kerst.

Recepten02.12.2024

Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Al een paar jaar zamelt botanisch bierbrouwer Lowlander na kerst kerstbomen in om een bijzonder winterbier mee te brouwen. In navolging van Scandinavië, waar al decennialang met sparrennaalden wordt gekookt, omarmt het...

Nieuws14.10.2022

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten