De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het Kikkererwtenkookboek kwam begin mei uit. In dit kookboek laten Lucrees van Groningen en haar dochter Marietje Bosma zien hoe veelzijdig de kikkererwt is. Gevuld met 80 recepten toont dit kookboek aan hoe je met verschillende bereidingen verbluffende resultaten op tafel tovert. Een van mijn favoriete gerechten uit het boek: Kikkererwten met koolvis en harissa.
In het boek schrijven de schrijfsters over hun belevenissen en werkbezoeken de ze maakten om dit kookboek te maken. Zo kwamen ze op een werkbezoek in Tel Aviv bij allerlei hippe restaurants en tentjes terecht waar altijd wel een manier werd gevonden om kikkererwten in een gerecht te verwerken. Daar werd nogmaals bevestigd dat de combinatie tussen de peulvrucht en vis een zeer smakelijke was.
Kikkererwten met koolvis en harissa
Nodig voor vier personen:
- 150 gr gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt (ca. 400 gr gare erwten)
- 250 gr koolvisfilet, in blokjes
- 250 ml groentebouillon
- 3 el koriander, fijngehakt
- 1 el tomatenpuree
- 1 gepekelde citroen, in kleine stukjes
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 1 gele paprika, in kleine blokjes
- 1 blik gepelde tomaten, in grove stukken
- 2 el harissa
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- flinke snuf gemalen kardemom
- zout
- olijfolie
Maken:
- Meng de koolvis met twee eetlepels olijfolie, komijn, koriander, één teen fijngehakte knoflook en een snuf zout en laat marineren. Het liefst een uurtje, maar korter kan natuurlijk ook; de smaken zijn dan alleen iets minder goed ingetrokken.
- Giet een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en de paprika in een paar minuten glazig op halfhoog vuur. Doe de tweede teen knoflook en de stukken tomaat bij de paprika en laat de smaken even in elkaar trekken. Roer na een minuut de kardemom, harissa, tomatenpuree, citroen, de gare kikkererwten en een halve theelepel zout er doorheen.
- Giet de bouillon erbij en laat nog een paar minuten sudderen.
- Kneus een deel van de kikkererwten met een stamppot stamper.
- Doe de stukken vis bij de saus en laat deze in drie à vier minuten gaar worden. Roer het voorzichtig om, zodat de vis heel blijft.
- Schep het gerecht op een serveerschaal en bestrooi met koriander. Lekker met brood om alle heerlijke saus mee op te eten.
Het Kikkererwtenkookboek | Lucrees van Goningen en Marietje Bosma | ISBN: 9789090344423 | 200 pagina’s | € 24,95 >
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Verder lezen over Kookboeken
Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad
Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia
Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af
Nieuws20.11.2022
Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar
Nieuws14.10.2022
Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten
Drinks29.11.2021
High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten
Nieuws28.10.2021
Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’
Nieuws21.09.2021