De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het Kikkererwtenkookboek kwam begin mei uit. In dit kookboek laten Lucrees van Groningen en haar dochter Marietje Bosma zien hoe veelzijdig de kikkererwt is. Gevuld met 80 recepten toont dit kookboek aan hoe je met verschillende bereidingen verbluffende resultaten op tafel tovert. Een van mijn favoriete gerechten uit het boek: Kikkererwten met koolvis en harissa.
In het boek schrijven de schrijfsters over hun belevenissen en werkbezoeken de ze maakten om dit kookboek te maken. Zo kwamen ze op een werkbezoek in Tel Aviv bij allerlei hippe restaurants en tentjes terecht waar altijd wel een manier werd gevonden om kikkererwten in een gerecht te verwerken. Daar werd nogmaals bevestigd dat de combinatie tussen de peulvrucht en vis een zeer smakelijke was.
Kikkererwten met koolvis en harissa
Nodig voor vier personen:
- 150 gr gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt (ca. 400 gr gare erwten)
 - 250 gr koolvisfilet, in blokjes
 - 250 ml groentebouillon
 - 3 el koriander, fijngehakt
 - 1 el tomatenpuree
 - 1 gepekelde citroen, in kleine stukjes
 - 2 tenen knoflook, fijngehakt
 - 1 ui, gesnipperd
 - 1 gele paprika, in kleine blokjes
 - 1 blik gepelde tomaten, in grove stukken
 - 2 el harissa
 - 1 tl gemalen komijn
 - 1 tl gemalen koriander
 - flinke snuf gemalen kardemom
 - zout
 - olijfolie
 
Maken:
- Meng de koolvis met twee eetlepels olijfolie, komijn, koriander, één teen fijngehakte knoflook en een snuf zout en laat marineren. Het liefst een uurtje, maar korter kan natuurlijk ook; de smaken zijn dan alleen iets minder goed ingetrokken.
 - Giet een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en de paprika in een paar minuten glazig op halfhoog vuur. Doe de tweede teen knoflook en de stukken tomaat bij de paprika en laat de smaken even in elkaar trekken. Roer na een minuut de kardemom, harissa, tomatenpuree, citroen, de gare kikkererwten en een halve theelepel zout er doorheen.
 - Giet de bouillon erbij en laat nog een paar minuten sudderen.
 - Kneus een deel van de kikkererwten met een stamppot stamper.
 - Doe de stukken vis bij de saus en laat deze in drie à vier minuten gaar worden. Roer het voorzichtig om, zodat de vis heel blijft.
 - Schep het gerecht op een serveerschaal en bestrooi met koriander. Lekker met brood om alle heerlijke saus mee op te eten.
 
Het Kikkererwtenkookboek | Lucrees van Goningen en Marietje Bosma | ISBN: 9789090344423 | 200 pagina’s | € 24,95 >
Verder lezen over Koken
                Food17.09.2025
De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid
                Lifestyle19.05.2025
Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf
                Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren
                Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven
                Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit
                Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken
                Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
                Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Verder lezen over Kookboeken
                Food24.09.2025
Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou
                Food24.09.2025
Met Pannenkoek en co de wereld over
                Food17.09.2025
De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid
                Recepten02.12.2024
Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer
                Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad
                Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia
                Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af
                Nieuws20.11.2022