Koolvis met kikkererwten en harissa uit het Kikkererwtenkookboek

Koolvis met kikkererwten en harissa uit het Kikkererwtenkookboek

Vorig artikel Volgend artikel

Het Kikkererwtenkookboek kwam begin mei uit. In dit kookboek laten Lucrees van Groningen en haar dochter Marietje Bosma zien hoe veelzijdig de kikkererwt is. Gevuld met 80 recepten toont dit kookboek aan hoe je met verschillende bereidingen verbluffende resultaten op tafel tovert. Een van mijn favoriete gerechten uit het boek: Kikkererwten met koolvis en harissa.

In het boek schrijven de schrijfsters over hun belevenissen en werkbezoeken de ze maakten om dit kookboek te maken. Zo kwamen ze op een werkbezoek in Tel Aviv bij allerlei hippe restaurants en tentjes terecht waar altijd wel een manier werd gevonden om kikkererwten in een gerecht te verwerken. Daar werd nogmaals bevestigd dat de combinatie tussen de peulvrucht en vis een zeer smakelijke was.

Kikkererwten met koolvis en harissa

Nodig voor vier personen:

  • 150 gr gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt (ca. 400 gr gare erwten)
  • 250 gr koolvisfilet, in blokjes
  • 250 ml groentebouillon
  • 3 el koriander, fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 gepekelde citroen, in kleine stukjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 gele paprika, in kleine blokjes
  • 1 blik gepelde tomaten, in grove stukken
  • 2 el harissa
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • flinke snuf gemalen kardemom
  • zout
  • olijfolie

Maken:

  1. Meng de koolvis met twee eetlepels olijfolie, komijn, koriander, één teen fijngehakte knoflook en een snuf zout en laat marineren. Het liefst een uurtje, maar korter kan natuurlijk ook; de smaken zijn dan alleen iets minder goed ingetrokken.
  2. Giet een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de ui en de paprika in een paar minuten glazig op halfhoog vuur. Doe de tweede teen knoflook en de stukken tomaat bij de paprika en laat de smaken even in elkaar trekken. Roer na een minuut de kardemom, harissa, tomatenpuree, citroen, de gare kikkererwten en een halve theelepel zout er doorheen.
  3. Giet de bouillon erbij en laat nog een paar minuten sudderen.
  4. Kneus een deel van de kikkererwten met een stamppot stamper.
  5. Doe de stukken vis bij de saus en laat deze in drie à vier minuten gaar worden. Roer het voorzichtig om, zodat de vis heel blijft.
  6. Schep het gerecht op een serveerschaal en bestrooi met koriander. Lekker met brood om alle heerlijke saus mee op te eten.

Het Kikkererwtenkookboek | Lucrees van Goningen en Marietje Bosma | ISBN: 9789090344423 | 200 pagina's | € 24,95 >

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies