Groene shakshuka met Turkse worst uit Snel Arabisch van chef Mounir Toub

Groene shakshuka met Turkse worst uit Snel Arabisch van chef Mounir Toub

Vorig artikel Volgend artikel

Dankzij chefs als Yotam Ottolenghi wordt de kennis van de Midden-Oosterse keuken steeds groter. Daarom is het goed om te zien dat in supermarkten specerijen als ras el hanout, za’atar en harissa overal beschikbaar zijn. (TV-)Chef Mounir Toub bracht vorig jaar het kookboek: Chef Toub: Lekker Arabisch uit om de kennis te verbreden. Onlangs is de opvolger Chef Toub: Snel Arabisch uitgekomen met lekkere, snelle Arabische gerechten, zoals deze Groene Shakshuka met Turkse worst.

Shakshuka is in heel korte tijd een ware hype geworden en zodoende een van de meest bekende eenpansgerechten. Het gerecht wordt oorspronkelijk rondom het hele Middellandse Zeegebied gegeten. In het gerecht worden eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper, paprika en ui die gekruid is met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Chef Toub heeft er een eigen groene variant van gemaakt met Turkse worst.

Groene shakshuka met Turkse worst

(voor vier personen)

Nodig:

  • 1 grote courgette
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 el olijfolie (om in te bakken )
  • 150 g sucuk (Turkse worst, in grove stukjes )
  • 1 ui (fijngesnipperd)
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • 150 g groene asperges (houtige uiteinden verwijderd, in stukjes van 3 cm) 150 g bimi
  • 200 g verse spinazie
  • sap van 1 limoen
  • 4 eieren
  • blaadjes van 1-2 takjes bladpeterselie, gewassen en gedroogd (ter garnering)

Maken:

  1. Maak met een spiraalsnijder dikke slierten van de courgette;
  2. Rooster het karwij- en komijnzaad 1 minuut in een droge koekenpan. Doe ze in een vijzel en wrijf ze met wat zout en peper fijn;
  3. Verhit opnieuw de koekenpan. Verhit de olijfolie en bak de sucuk 2 minuten op laag vuur. Voeg dan de ui en knoflook toe en bak ze 2-3 minuten mee;
  4. Voeg de asperges, bimi en het specerijenmengsel toe en bak ze 2 minuten mee. Doe dan de courgette erbij, gevolgd door de spinazie en het limoensap. Roer tot de spinazie voor de helft is geslonken. Als het geheel wat droog wordt, kun je eventueel een scheutje water toevoegen;
  5. Maak vier kuiltjes in het groenten-sucukmengsel en breek de eieren erin. Leg het deksel op de pan en laat op laag vuur zachtjes garen tot de eieren gestold zijn; dit duurt ongeveer 10 minuten;
  6. Bestrooi tot slot met de peterselieblaadjes.

Tips van chef Toub:

  • Heb je geen spiraalsnijder? Koop dan kant-en-klare courgettespaghetti. Deze is vaak wel iets dunner, dus bak hem minder lang mee.
  • Natuurlijk kun je deze shakshuka ook vegetarisch maken. Laat de sucuk dan weg en voeg een vleesvervanger of meer groente naar keuze toe.


Uit: Chef Toub: Snel Arabisch | Mounir Toub | ISBN: 9789021579269 | 176 pagina’s | 24,99 euro

Groene shakshuka met sucuk_

(Afbeeldingen bij dit artikel © Mitchell van Voorbergen)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies