De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Een paar dagen geleden deelden schreven we een artikel over het nieuwe kookboek van barbecuevirtuoos Jord Althuizen: Smokey Goodness – Feast on Fire. Hierin staat het feestje van tijdens ieder seizoen voor iedere gelegenheid koken op vuur centraal. Dat dit een feestje is illustreert het bijzonder smaakvolle brunchgerecht Flaming Vitello Tonnato met verve.
Vitello Tonnato is een klassiek Italiaans gerecht met kalfsvlees en tonijn in de hoofdrol. Zoals vaak in de keuken geldt: je moet niet sollen met de klassiekers, behalve als je ze echt lekkerder maakt. En dat is Althuizen met dit rokerig recept helemaal gelukt. Het kalfsvlees wordt op de bbq gerookt en de tonijn gegrild waardoor het gehele gerecht een smakelijk bbq-accent krijgt én een bijzonder smaakvolle upgrade.
Flaming Vitello Tonnato
Nodig:
(voor 8 personen)
- 1 kalfsmuis (circa 1 kg)
- 2 el gele mosterd
- 8 el gehakte tijmblaadjes
- 4 knoflooktenen, fijngehakt 2 el steakpeper (zeer grof gemalen zwarte peper)
- 1 el grof zeezout
- 5 bosuien
- 5 kleine bospenen
- 500 g tonijnfilet, in repen van 4 x 4 cm
- 150 ml ansjovismayonaise
- 4 el kappertjes
- handje bladpeterselieblaadjes
- grof zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Tools:
- BBQ met deksel voor indirect en direct grillen
- beuken-, eiken- of hickoryhoutchunks (blokken rookhout van circa 5 x 5 cm)
- kwastje
- kernthermometer
- gietijzeren grillrooster
Maken:
Duur: voorbereiding 2 uur, bereiding 10 minuten
- Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 130 °C is bereikt. Schik de rookhoutchunks tussen de gloeiende kolen;
- Bestrijk de kalfsmuis met de gele mosterd, meng de tijmblaadjes met de knoflook, peper en het zout en bestrooi het vlees hiermee. Leg de kalfsmuis op het rooster van de BBQ en sluit de deksel. Rook de kalfsmuis 1-1,5 uur, tot hij een kerntemperatuur heeft bereikt van 52 °C. Laat het vlees afkoelen;
- Bouw ondertussen de BBQ om naar direct grillen met het gietijzeren grillrooster en stook hem op tot 250 °C. Gril de bosuien en bospenen rondom tot ze geroosterd en zacht zijn geworden en snijd ze in stukjes van 1,5 cm;
- Bestrooi de tonijnfilet met zout en peper, en gril hem rondom kort en heet; zorg dat alleen de buitenkant gaart en de binnenkant rauw blijft;
- Snijd met een scherp mes dunne plakken van de kalfsmuis en schik ze op een schaal;
- Snijd de tonijn in plakken van 1 cm dik en verdeel ze over het vlees. Schep de bosui en bospeen erop. Lepel de ansjovismayonaise over het geheel en werk af met de kappertjes en peterselieblaadjes;
- Breng op smaak met grof zeezout en een flinke draai van de pepermolen.
(Afbeeldingen bij dit artikel ©Remko Kraaijeveld)
Verder lezen over BBQ
Food20.05.2024
Deze nieuwe postzegel ruikt naar versgebakken stokbrood
Food28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ
Food21.01.2023
Er komt een winterbarbecuefestival op een eiland in Nederland
Food31.10.2022
Vier Halloween met een gezellige Big Green Egg-barbecue!
Lifestyle15.04.2022
Boretti opent bbq-seizoen met introductie nieuwe lijnen barbecues en buitenkeukens
Drinks10.12.2021
Advies van Talisker: ga voor avontuurlijke feestdagen en steek de bbq aan!
Food11.08.2021
BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen
Food23.07.2021
Met de BBQ-box van HelloFresh vier je de zomer met een geheel verzorgde barbecue
Verder lezen over Koken
Food17.09.2025
De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid
Lifestyle19.05.2025
Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf
Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren
Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven
Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit
Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Verder lezen over Kookboeken
Food24.09.2025
Hoe maak je de beste hamburger: Ramon Brugman vertelt het jou
Food24.09.2025
Met Pannenkoek en co de wereld over
Food17.09.2025
De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid
Recepten02.12.2024
Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer
Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad
Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia
Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af
Nieuws20.11.2022