De wereld van de sterke drank is al jaren flink in ontwikkeling. Door de ginrevolutie zijn er allerlei ondernemers op het idee gebracht om zelf te gaan distilleren. Zo zijn er zelfs verschillende distilleerderijen in Nederland die whisky of rum maken. In Schotland begon Annabel Thomas in 2017 Nc’nean waar sindsdien whisky’s en gin wordt gedistilleerd.
Er zijn inmiddels verschillende whisky’s op vat gelegd waarvan er twee inmiddels op de markt zijn gekomen. De eerste 10 flessen die zijn gebotteld, zijn eerder dit jaar geveild. Daar leverde de eerste fles 45.457 euro op. Van deze Ainnir zijn er een kleine 1.000 flessen op de markt gekomen en van de eerste batch een kleine 5.000.
Snel uitverkocht
Nieuwe whiskymerken worden wereldwijd met belangstelling gevolgd, zeker ook omdat steeds meer mensen investeren in een eigen whiskycollectie. De hype rond Nc’nean is groot waardoor de Ainnir en batch #1 online binnen 24 uur uitverkocht raakten. Bij Bresser & Timmer ging het ook rap. Gelukkig hadden ze nog één monster liggen van de batch 1 én de gin 2.0 zodat wij ze ook nog hebben kunnen proeven.
Gin 2.0
Het verhaal van Nc’nean begint niet met whisky, maar met het ontwikkelen van een botanische drank. De Botanical Spirit hangt eigenlijk tussen de whisky en de gin in. Aangezien wij hier jenever kennen, heeft hij in de neus daar iets van weg en als je hem proeft is het vooral een gin 2.0.
Dat zit hem onder meer in dat de basis van de alcohol gerst is en dat er daarna geëxperimenteerd is met het toevoegen van tien botanische ingrediënten. Zo worden er onder meer jeneverbes, koriander, engelwortel, zoethout, kamille, tijm en grapefruit in gebruikt. Je mixt hem dan ook met een mediterrane tonic met als garnering een schijfje grapefruit. Dan krijg je echt een eigenzinnige gin-tonic 2.0 met een zacht karakter en een fijne peperige afdronk.
Batch #1
Over de whisky’s van Nc’nean is eigenlijk niets te zeggen als je niet eerst even de waardering uitspreekt voor de bijzondere fles. Die wordt sowieso voor 100% gemaakt van gerecycled glas, maar is vooral een lust voor het oog. Het hele organische verhaal van de distilleerderij wordt zo zichtbaar en het florale karakter van de whisky wordt zo ook al aangekondigd.
Waarschijnlijk kan de batch 1 whiskyliefhebbers enorm bekoren of totaal niet. Uiteindelijk heeft hij slechts drie jaar gerijpt en dat doet iets met de smaak. In de neus is hij licht zoet en vooral floraal. Als je een slok neemt, is het een enorm zachte whisky met kruidige tonen en ook wat citrus. In de afdronk is hij zacht en kruidig. Dat maakt het een elegante whisky die je smaakpalet niet overweldigd.
Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.