Door Nonsuch Shrubs weten we dat appelzijn bijzonder smaakvol is

Door Nonsuch Shrubs weten we dat appelzijn bijzonder smaakvol is

Vorig artikel Volgend artikel

Voor Eatly proeft proeven we veel verschillende producten en vaak heb je op voorhand wel een idee van hoe iets gaat smaken of proeven. Met de shrubs van Nonsuch Shrubs was dit niet het geval. Het zijn namelijk dranken op basis van appelazijn. Dat klinkt in beginsel niet echt hoopvol, maar blijkt verdomd goed spul te zijn.

Waar komen shrubs vandaan en waarom kennen we ze niet in Nederland? Tijd voor een korte geschiedenisles. De eerste shrubs werden gemaakt in het Babylonische rijk (1800 v. Chr. - 539 v. Chr.). Later zijn, net als met veel andere dingen, de Romeinen er met het recept aan de haal gegaan en zo veroverde shrubs de hele wereld.

Alternatief voor alcohol

Oorspronkelijk werden shrubs gedronken als een smaakvol alternatief voor alcoholische dranken. Omdat ze heel makkelijk ‘eigen’ te maken zijn, zijn er door de eeuwen heen verschillende varianten ontwikkeld. En overwegend hebben ze allemaal een zelfde profiel: lichtzoete, friszure dranken op basis van appelazijn.

Bij het woord azijn (zuur, blegh!) gaat het voor de meeste mensen fout. Maar de thuiskoks weten hoe fijn appelazijn kan zijn in gerechten. Nonsuch Shrubs is het avontuur aangegaan met eenzelfde soort instelling. De traditionele shrubs zijn opnieuw geïnterpreteerd naar smaken die aansluiten op de hedendaagse drinkcultuur.

Vier smaken

Met behulp van infusies van fruit, kruiden en appelazijn heeft Nonsuch Shrubs vier unieke blends smaken ontwikkeld die een unieke harmonie hebben van hartig, zoet en zuur. Zónder toegevoegde suikers. De vier smaken:

  • Bloedsinaasappel & bittere lemon
  • Zwarte bes & jeneverbes
  • Perzik & basilicum
  • Zure kers & (tuin)munt

Het oordeel

We hebben drie smaken uitgeprobeerd: de BloodOrange & Bitter Lemon, Peach & Basil en Blackcurrant & Juniper. Omdat het in de markt gezet wordt als alternatief voor alcohol, denk je daar bij de eerste slok nog aan. Maar bij de tweede slok is dat weg, want de shrubs zijn met geen enkele (alcoholische) drank te vergelijken.

De BloodOrange & Bitter Lemon is echt een perfecte dorstlesser voor als de zon schijnt en je zit ergens op het terras. De Peach & Basil heeft een heerlijk zoetje met een goede kick van de basilicum. De Blackcurrant & Juniper is een drankje waar je bijna automatisch gin bij schenkt. Het meest opmerkelijke is dat het zo’n aparte smaaksensatie is waarvan je nooit hebt geweten dat je ‘m altijd hebt gemist. Een echte aanrader dit.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies