Vleesvervangers volgens nieuw Brits onderzoek lang niet altijd gezond

Vleesvervangers volgens nieuw Brits onderzoek lang niet altijd gezond

Vorig artikel Volgend artikel

Voor Eatly heb ik de afgelopen 2,5 jaar allerlei nieuwe plantaardige producten en vleesvervangers uitgeprobeerd. Vaak uit pure nieuwsgierigheid en soms ook omdat het vooral lekkere producten zijn. Waar ik met regelmaat wel een kanttekening bij zet is hoe gezond deze vorm van verwerkt voedsel is. Nieuw Brits onderzoek zet hier ook vraagtekens bij.

Voedselproducenten zijn een flinke groeimarkt gaan zien in plantaardige producten. Waar je een paar jaar geleden blij mocht zijn met een smaakvolle plantaardige burger, vind je nu in de schappen van de supermarkt allerlei vleesvervangers: knolselderijkebab, plantaardige tonijn, oesterzwamworst of vleesloze filet americain.

Niet gezond

Hoewel het goed is dat het aanbod steeds groter wordt, slaan verschillende internationale voedingswetenschappers en gezondheidsorganisaties alarm. Veel van deze vleesvervangers zijn dan wel diervriendelijk, ze zitten vol met vetten en koolhydraten. De Britisch Dietetic Association waarschuwt bijvoorbeeld in New Scientist voor ‘vegan gezondheidsafval’.

Dit wordt uitgelegd als: “Consumenten gaan ervan uit dat die producten ook een gezonder alternatief zijn voor vlees of vis, maar vaak komen ze bedrogen uit. Vegans die regelmatig sterk bewerkte vleesvervangers op het menu zetten, lopen namelijk meer risico om overgewicht of obesitas te ontwikkelen dan omnivoren met een uitgebalanceerd dieet.”

Bewerkt voedsel

Het zit hem bij dit soort voedselproducten in het feit dat het gaat om bewerkt voedsel. Waar veel mensen denken dat bijvoorbeeld eiwitbronnen op eenzelfde manier werken, heb je van een plantaardige bron meer nodig om op eenzelfde hoeveelheid voedingsstoffen uit te komen. Vandaar wordt vaak mensen aangeraden die een plantaardig voedingspatroon hebben: kies zo vaak mogelijk voor een volwaardige eiwitbron.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies