Nieuw in Nederland: Zweedse mousserende berkenwijn SAV Sparkling

Nieuw in Nederland: Zweedse mousserende berkenwijn SAV Sparkling

Vorig artikel Volgend artikel

Champagne-importeur Dis Donc introduceert de Zweedse mousserende berkenwijn SAV Sparkling in Nederland. Voor de liefhebbers van gastronomische producten is deze mousserende wijn er eentje om naar uit te kijken. De wijn wordt gemaakt van puur berkensap volgens traditioneel recept uit 1785.

SAV Sparkling komt uit de Zweedse bosrijke regio Jämtland in het noorden van het land. Sav is Zweeds voor sap en verwijst natuurlijk naar het berkensap waar de wijn van gemaakt wordt. Het wordt in het begin van het voorjaar gewonnen uit berkenbomen in de oerbossen van Zweden.

Dat gebeurt volledig volgens traditionele wijze: er wordt een gat in de stam van de berkenboom gemaakt en daar wordt een slang ingestoken om de sapstromen op te vangen. Dat gaat met liters berkensap per uur. Dat gaat tijdens de oogst dagelijks een maand aan een stuk door, waarna het gat in de boom gesloten wordt met een wig zodat de boom verder niet wordt aangetast.

Eeuwenoud recept

Volgens het traditionele recept uit 1785 wordt van het berkensap berkenwijn gemaakt. Want in de poolstreken wordt het sap van de berk al sinds de oudheid gebruikt om na een lange winter het lichaam een goede opkikker te geven met vitamines en mineralen.

Eerst maken de producenten van het berkensap een berkenwijn die daarna gebotteld wordt. Om van de wijn een mousserende wijn te maken vindt de tweede gisting op fles plaats. Zo ontstaan er natuurlijke bubbels en dit wordt de méthode traditionelle genoemd.

Verfrissende zomerdrank

Zo wordt SAV Sparkling een lichte gele mousserende berkenwijn met rijpe citrustonen, mandarijn, hooi, haagdoorn, kweepeer en tonic-achtige aroma’s. De Zweedse bossen herken je in de aardse tonen van paddenstoel, bergamot, roos en zwarte bessen. Champagne-importeur Jaqueline Smit van Dis Donc over de wijn: “De SAV Sparkling smaakt heel puur, botanisch en gastronomisch. Heerlijk in een cocktail, of gecombineerd met sushi, foie gras, oesters, gerookte vis, kaas of pure chocolade.”

Er zijn twee varianten van de Zweedse berkenwijn. De SAV Sparkling (750 ml) heeft ongeveer 14 maanden rijping op de gisten gehad en is vrij fris van smaak. De SAV Sparkling 2012 (750 ml) is de vintage die exclusiever en nog meer gastronomisch is. Hierbij is het berkensap voor de vergisting gereduceerd voor een meer uitgesproken smaak. Daarna is hij ongeveer 7 jaar gerijpt op de gisten. Smit typeert de SAV Sparkling gevat: “Het is dé zomerhit uit Zweden.”

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies