Het is tijd, de hoogste tijd, om de bruine kroeg te redden

Het is tijd, de hoogste tijd, om de bruine kroeg te redden

Vorig artikel Volgend artikel

De bruine kroegen zijn eigenlijk de ziel van een stad. Het is de plek waar alles en iedereen bij elkaar komt en waar je écht hoort wat er in de stad leeft. Om verschillende redenen verdwijnen steeds meer bruine kroegen en in een steeds sneller tempo. In Amsterdam werd daarom onlangs de ‘Dag van de Bruine Kroeg’ gevierd.

Afgelopen week was ik in Denemarken in de Jutland-regio en daar is een levendige biercultuur. Net als in Nederland vind je er op veel plekken een (buurt)kroeg. Duitsland kent overal wel kneipen waar je de pure nostalgie kan proeven. In Tilburg is er geen plek te vinden zoals café Weemoed en als ik met de Cityguys in Amsterdam op pad ben, zoeken we altijd een plek op waar je een goede kopstoot kan drinken. Laatst gevonden parel moet wel café Oosterling zijn.

Laatste rondje

Veel mensen vinden in een buurt of bruine kroeg een plek om even te ontspannen na een drukke week, om even onder de mensen te zijn of gewoon een luisterend oor. De functie die deze plekken in onze maatschappij bekleed, wordt nog weleens onderschat. Vandaar dat het Amsterdamse initiatief navolging moet krijgen in andere steden.

Functie

In de reportage hierboven van AT5 hoor je een kastelein vertellen dat er achter de bar sleutels liggen van demente mensen uit de buurt die als ze de weg kwijt zijn, daar hun sleutels komen halen. Als je bij deze kroegen binnenloopt hoor je van iedere kastelein wel zo’n verhaal. De buurtfunctie die de bruine kroeg van oudsher inneemt moet nooit uit het oog worden verloren.

Bruine kroeg

De expert op het gebied van bruine kroegen, Willem Pijffers, houdt het volgende als definitie aan voor wat een bruine kroeg is: een beperkt bieren op de tap en een paar jenevers, weinig snacks op de kaart maar wel een bakje pinda’s, stamgasten aan een stamtafel en een kastelein die zijn gasten kent en het café maakt tot wat het is.

Ontdekken

In iedere stad zijn er overal buurt- en bruine kroegen te vinden. Hoogste tijd om daar eens de vrijdagmiddagborrel in te luiden, na een dinertje nog binnen te lopen voor een biertje of gewoon wat eerder naar de stad gaan voor een stapavond en de eerste biertjes bij zo’n kroeg te drinken. Misschien moeten we met Eatly hier een onderzoekje naar gaan doen.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies