De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het culinair platform Food and Friends organiseert dit jaar de onafhankelijke verkiezing voor het ‘Kookboek van het Jaar’ voor Nederland en België. Een vijfkoppige vakjury heeft uit 61 uitzendingen zes kookboeken genomineerd die in de running zijn voor de vakjuryprijs. Op dinsdag 16 november wordt de winnaar bekendgemaakt in Koffietijd op RTL4.
Traditioneel breekt de tijd van lijstjes en verkiezingen van ‘Beste … van 2021’ nu zo’n beetje aan. Daar doet Eatly in december ook gewoon aan mee en zeker op het gebied van kookboeken is dit zeer interessant. Er komen per jaar namelijk echt veel verschillende kookboeken uit die lang niet alle aandacht krijgen die ze verdienen. Vandaar is deze onafhankelijke verkiezing van Food and Friends een tof initiatief.
Zes genomineerden
Voor de publieksprijs zijn alle meer dan zestig titels in de race en voor de vakjuryprijs zijn daaruit zes kookboeken genomineerd: Bistro Manon van Manon Proper, De Dankbare Keuken van Stephanie Verstift, Een ode aan groenten van Alice Zaslavsky, Hotpot van Bas Robben, Ottolenghi Test Kitchen – shelf love, Yotam Ottolenghi en Parwana van Durkhanai Ayubi. Persoonlijke favorieten uit dit zestal: Hotpot en Ottolenghi Test Kitchen.
Jurycommentaar
Over de specifieke boeken had de vakjury natuurlijk het een en ander te melden. Een kleine greep uit het commentaar. Over Bistro Manon werd gezegd: “Deze vrouw met, jawel, een tweeling én drieling schotelt hen dagelijks smakelijke gerechten voor. Zij had al snel door dat je als thuiskok niet moet zwichten voor de smaak van de kinderen, maar je eigen favorieten moet aanpassen.”
Over Een ode aan groenten zegt de jury: “Eindelijk een groenteboek zonder de hipster-vegan stijl. Dit is een topboek voor mensen die dol zijn op lokaal eten, zodat je uit de voeten kunt met knolselderij of aardpeer.” En over Hotpot wordt gezegd: “‘Hotpotten’ zou het nieuwe gourmetten kunnen worden, want het is dé nieuwe manier om met vrienden en familie samen te eten.”
Vakjury
De vijfkoppige vakjury voor de verkiezing bestaat uit: Bart van Berkel, chef en winnaar MasterChef, Bibi Loomans, redactiecoördinator culinair Koffietijd, Dana Ploeger, freelance redacteur Trouw, Jan-Hein Wierts, productmanager Nederlands boek bij de Audax group en Lyan van Furth, foodfotograaf en tweevoudig winnaar van de Foodelia Award.
Via de website van de verkiezing kan iedereen stemmen voor de publieksprijs, de prijs van de vakjury wordt op dinsdag 16 november uitgereikt in Koffietijd door Loomans en Van Berkel.
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Verder lezen over Kookboeken
Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad
Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia
Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af
Nieuws20.11.2022
Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar
Nieuws14.10.2022
Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten
Drinks29.11.2021
High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten
Nieuws21.09.2021
Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat
Nieuws24.08.2021