Deze zes boeken zijn in de running voor de titel 'Kookboek van het Jaar'

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel 'Kookboek van het Jaar'

Vorig artikel Volgend artikel

Het culinair platform Food and Friends organiseert dit jaar de onafhankelijke verkiezing voor het ‘Kookboek van het Jaar’ voor Nederland en België. Een vijfkoppige vakjury heeft uit 61 uitzendingen zes kookboeken genomineerd die in de running zijn voor de vakjuryprijs. Op dinsdag 16 november wordt de winnaar bekendgemaakt in Koffietijd op RTL4.

Traditioneel breekt de tijd van lijstjes en verkiezingen van ‘Beste … van 2021’ nu zo’n beetje aan. Daar doet Eatly in december ook gewoon aan mee en zeker op het gebied van kookboeken is dit zeer interessant. Er komen per jaar namelijk echt veel verschillende kookboeken uit die lang niet alle aandacht krijgen die ze verdienen. Vandaar is deze onafhankelijke verkiezing van Food and Friends een tof initiatief.

Zes genomineerden

Voor de publieksprijs zijn alle meer dan zestig titels in de race en voor de vakjuryprijs zijn daaruit zes kookboeken genomineerd: Bistro Manon van Manon Proper, De Dankbare Keuken van Stephanie Verstift, Een ode aan groenten van Alice Zaslavsky, Hotpot van Bas Robben, Ottolenghi Test Kitchen - shelf love, Yotam Ottolenghi en Parwana van Durkhanai Ayubi. Persoonlijke favorieten uit dit zestal: Hotpot en Ottolenghi Test Kitchen.

Jurycommentaar

Over de specifieke boeken had de vakjury natuurlijk het een en ander te melden. Een kleine greep uit het commentaar. Over Bistro Manon werd gezegd: “Deze vrouw met, jawel, een tweeling én drieling schotelt hen dagelijks smakelijke gerechten voor. Zij had al snel door dat je als thuiskok niet moet zwichten voor de smaak van de kinderen, maar je eigen favorieten moet aanpassen.”

Over Een ode aan groenten zegt de jury: “Eindelijk een groenteboek zonder de hipster-vegan stijl. Dit is een topboek voor mensen die dol zijn op lokaal eten, zodat je uit de voeten kunt met knolselderij of aardpeer.” En over Hotpot wordt gezegd: “‘Hotpotten’ zou het nieuwe gourmetten kunnen worden, want het is dé nieuwe manier om met vrienden en familie samen te eten.”

Vakjury

De vijfkoppige vakjury voor de verkiezing bestaat uit: Bart van Berkel, chef en winnaar MasterChef, Bibi Loomans, redactiecoördinator culinair Koffietijd, Dana Ploeger, freelance redacteur Trouw, Jan-Hein Wierts, productmanager Nederlands boek bij de Audax group en Lyan van Furth, foodfotograaf en tweevoudig winnaar van de Foodelia Award.

Via de website van de verkiezing kan iedereen stemmen voor de publieksprijs, de prijs van de vakjury wordt op dinsdag 16 november uitgereikt in Koffietijd door Loomans en Van Berkel.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies