​Deze foodtrends staan in 2020 op het menu

​Deze foodtrends staan in 2020 op het menu

Vorig artikel Volgend artikel

Gezonder, milieuvriendelijker en beter voor de hele planeet: deze foodtrends kun je aankomend jaar op het menu in restaurants terug vinden.

Gezond en (h)eerlijk blijft in

We zijn meer dan ooit bezig met onze gezondheid. De consument is anno 2020 bewuster dan ooit. Gezonde voeding is allang geen trend meer, het is eerder de standaard geworden. Deze gezonde keuzes beïnvloeden ons dagelijkse leven. Het bepaalt waar we uiteten gaan en welke producten we in ons boodschappenmandje gooien. Puur eten zonder onnodige toevoegingen, daar draait het volgende jaar nóg meer om. Vet en suikerrijke voeding verliezen aan populariteit. Low fat en biologisch is in. De vette hap is omgeruild voor gerechten met verse en pure ingrediënten.

Vooral in de steden is dit goed merkbaar. De poké bowl is volgens Deliveroo het meest bestelde afhaal gerecht in Amsterdam van dit jaar. Smoothie- en saladebars schieten als paddenstoelen uit de grond en het aantal vegan restaurants blijft toenemen.

Practice what you preach

Gasten willen zonder schuldgevoel uiteten gaan. Duurzame en ambachtelijke producten op de menukaart zijn populair maar daar stopt het niet. Het moet ook daadwerkelijk kloppen en de gast wil bewijs zien. Daarom staat de fritessnijder in het zicht, hangt het vlees zichtbaar te rijpen en neemt de populariteit rondom open keukens toe. De gast wil weten waar het eten vandaan komt en hoe het wordt bereid. Vooral millennials – de grootste groep horecaconsumenten – zijn zich steeds bewuster van wat ze in hun lichaam stoppen, waar het vandaan komt en welk effect dit heeft op de wereld om hen heen.Alleen roepen dat iets duurzaam of biologisch is, is in 2020 niet meer genoeg. Kritische vragen over de herkomst van producten worden aankomend jaar steeds normaler.

Vega en vegan is hot

Naast de individuele gezondheid vinden we het tegenwoordig ook belangrijk om te kijken naar wat goed is voor de hele planeet. En daarom laten steeds meer mensen vlees en vis wat vaker staan.Terwijl het aanbod vlees- en visvervangers in de supermarkten toeneemt, blijft het op de menukaarten in de horeca nog een saaie boel. Volgens horeca apparatuur leverancier Gastrodeals is dat straks echt niet meer van deze tijd. Wie klaar wil zijn voor de toekomst, speelt nu alvast in op deze veranderende eetgewoontes. De verwachting is namelijk dat het aantal veganisten en vegetariërs verder toe zal nemen. Ook flexitariërs winnen terrein: dit zijn mensen die af en toe nog vlees en vis eten.

Zero waste

Nu steeds meer consumenten bewuster omgaan met hun gezondheid en de planeet, wordt kritischer gekeken naar milieuvervuiling en voedselverspilling. Twee thema’s die in 2020 een nog grotere voedingsbodem krijgen. Een avocado smaakt ineens een stuk minder lekker nu bekend is hoe belastend de productie ervan is voor het milieu. Seizoensgebonden en lokale producten winnen aan terrein. Restaurants spelen hier op in door zelf groenten te verbouwen en afgekeurde groenten – zoals kromme komkommers - toch te verwerken in gerechten.

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies