Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’

Vorig artikel Volgend artikel

Het is en blijft een groot probleem voor de producenten van vegetarische producten: hoe krijgen we de producten naast goed voor het milieu ook goed voor de mensen die ze eten? Want uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond blijkt maar weer eens: twee derde van de vegaburgers in de supermarkt is niet erg gezond.

Voor het onderzoek bekeek de bond 75 vegetarische en veganistische burgers die verkrijgbaar zijn bij supermarktketens: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus, Aldi, Hoogvliet, Dirk en Ekoplaza. De burgers worden gemaakt van onder meer soja, noten, erwteneiwit of groente. Toch blijkt twee derde van de producten veel zout en/of verzadigd vet te bevatten.

Goede voorbeeld

Het maakt niet uit of het om A-merken of huismerken gaat, de samenstelling van de geproduceerde vegaburgers is ongezond. Vivara, Valess, De Vegetarische Slager en Lidl hebben bijvoorbeeld geen enkele burger met een gezonde samenstelling. Voor Albert Heijn geldt dit voor 3 van de 10, Jumbo 4 van de 8 en Garden Gourmet 2 van de 4. De enige die het goede voorbeeld geeft is Plus met zijn drie vegaburgers die niet te veel zout of verzadigd vet bevatten.

Voor veganisten

Ook keek de bond of de 27 gezond samengestelde vegaburgers voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 bevatten. Als dat zo is, zijn ze ideaal voor veganisten die deze voedingsstoffen niet uit dierlijke producten kunnen halen. Helaas bleek maar een handvol van de vegaburgers voldoende van deze voedingsstoffen te hebben.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, over deze bevinding: “Uit ons panelonderzoek onder ruim 2000 consumenten blijkt dat ook vegetariërs en flexitariërs deze toevoegingen belangrijk vinden. Dus ook hierin kunnen fabrikanten nog flinke stappen zetten.”

De oproep van de Consumentenbond is dan ook gericht op fabrikanten om de voedingswaarde van de producten te verbeteren en minder scheutig te zijn met zout.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies