Lifestyle13.06.2017

Start haringseizoen op 14 juni 2017


Haring met een biertje?

Dit jaar start het haringseizoen op 14 juni 2017. Traditioneel wordt ieder jaar de dag voor de officiële opening van het seizoen in Scheveningen het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. Dit jaar gaat de opbrengst van het eerste vaatje naar Make-A-Wish Nederland.

Vanaf 14 juni start dus de verkoop van de nieuwe haring in het hele land. De komst van de nieuwe haring wordt uiteraard feestelijk gevierd.

Bier en haring

Je zou het in eerste instantie niet verwachten maar bier en haring zijn de beste maatjes. Met het uitbreken van de bierrevolutie in Nederland, ontdekken steeds meer levensgenieters dat bier aan tafel een regelrechte verrijking kan zijn. Het is een combinatie die wellicht nog niet zo voor de hand ligt maar de nieuwe haring, in combinatie met een koel glas Weizenbier, kan weleens verassend lekker zijn. We weten allemaal dat wijn en eten goed met elkaar te combineren zijn. Bier heeft een veel bredere smaakrange in vergelijking met wijn en is hierdoor beter te combineren met gerechten. Om dit extra kracht bij te zetten zijn de brouwers van Nederland de campagne, Dat Smaakt naar Bier gestart.

Tap eens uit een ander vaatje

We hebben in Nederland meer dan 450 bierbrouwers. Ze willen laten zien wat er met bier allemaal mogelijk is en welke bieren passen bij welke gerechten. Online kun je eenvoudig zien welk bier uit welke smaakcategorie goed past met welk gerecht. Om het bier dat jij lekker vindt te kunnen vinden, zijn alle bieren onverdeeld in zes verschillende categorieën: Soepel & Subtiel, Fris & Fruitig, Amber & Elegant, Blond & Krachtig, Donker & Rijk en Intens & Uitdagend. Deze categorieën vind je onder andere terug bij slijterijen en online aanbieders van bier.

Je kunt dus zelf eenvoudig de bieren combineren met een gerecht. Zo zijn bier en haring de beste maatjes. Met vette vis zoals de nieuwe haring kun je prachtige bier combinaties maken.

[Afbeelding © Jérôme Rommé – Fotolia]

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Bier

Zo herken je een alcoholprobleem

Een biertje of wijntje op zijn tijd: niks mis mee, lekker, ontspannend. En de meesten van ons lukt het prima om op een verantwoordelijke manier van alcohol te genieten. Tegelijk zijn er ook genoeg mensen die méér drinken dan gezond of verstandig is, en die langzaam maar zeker een alcoholverslaving ontwikkelen. Dat is geen schande, maar wel iets wat een flinke impact kan hebben op je levenskwaliteit – en daarom iets dat je moet aanpakken. En hoe eerder je ziet en toegeeft dat je een probleem hebt met drank, hoe beter. Lees hier hoe je bij jezelf of bij een ander een (beginnende) alcoholverslaving herkent.

Nieuws06.09.2024

Zo herken je een alcoholprobleem

Waarom het Guinness Storehouse in Dublin bezoeken nu leuker is

Het komt in gigantische pints, het is gitzwart (hoewel, daarover later meer) en het wordt ook wel cream genoemd: Guinness. Zeg je Dublin, dan zeg je Guinness. En waar Amsterdam zijn Heineken Experience heeft, biedt Guinn...

Lifestyle26.04.2024

Waarom het Guinness Storehouse in Dublin bezoeken nu leuker is

Pablo Beer: Innovatief brouwsel met cocabladeren

Pablo Beer brengt een verrassend ingrediënt naar de bierwereld: cocabladeren. Na jaren van ontwikkeling is het gelukt om een perfecte balans te vinden in smaak en het gebruik van cocabladeren in het brouwproces. Pablo...

Drinks28.03.2024

Pablo Beer: Innovatief brouwsel met cocabladeren

Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles

Lowlander lanceert ‘s werelds allereerste Beersecco (6.8%) en vangt hiermee bier en prosecco in één fles. Iets waarvan je nog niet wist dat je het nodig had. Met deze Beersecco word je als wijnliefhebber verleid tot...

Drinks15.11.2023

Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles

Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden

De zomer is in volle gang, en dat betekent natuurlijk weer een aantal eindeloze sessies op het terras tijdens zwoele zomeravonden, of zonnige zomerdagen. En als je dan eindelijk je laptop of boeken hebt kunnen dichtklapp...

Hotspots18.07.2023

Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), is de afgelopen weken bezig met proefballonnen in de week leggen, waaronder: volledige drooglegging van sportkantines, een verbod op de verkoop van...

Nieuws29.06.2023

Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland

Het lijkt er een beetje op dat we deze zomer in afgelegen plekken aan het duiken zijn. Eerst met restaurant Koks (**) op Groenland of met Jura whisky op Jura. Daar komt vandaag de meest afgelegen pub op het vastenland va...

Nieuws26.06.2023

Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland

Op Best Kept Secret wordt weer Jupiler geschonken

De afgelopen jaren hebben festivalbezoekers van Best Kept Secret het met ander bier moeten stellen, maar vanaf dit weekend drinken ze er weer Jupiler. Bierbrouwerij AB InBev heeft namelijk een nieuwe samenwerking geslote...

Drinks09.06.2023

Op Best Kept Secret wordt weer Jupiler geschonken

Verder lezen over Vis

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Sushi is populair, want het voelt licht, het biedt veel verschillende keuzes qua vulling en het is koud en daardoor kan er weinig misgaan bij bezorging. Sushi eten in Nederland: dat geeft je vier opties. Je maakt het zel...

Food23.06.2024

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Het zag er even niet helemaal goed uit voor de Hollandse Nieuwe toen twee weken geleden het Nederlands Visbureau de verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring uitstelde van 15 naar 22 juni. De vis was namelijk ‘niet v...

Nieuws20.06.2023

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Een van de grootste exportproducten van Noorwegen is zalm. Hoewel het nog een ‘jonge’ markt is van nog geen veertig jaar oud, ontwikkeld hij razendsnel. Het kweken van Noorse zalm is een fascinerend proces waar duurz...

Food02.05.2023

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te...

Food22.09.2022

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Een van de landen waar we als Nederlanders in de zomer maar al te graag heen trekken is Frankrijk. Dat heeft alles te maken dat je in het land alles kan vinden: natuur, cultuur, historie, activiteiten buiten, lekker eten...

Hotspots17.07.2022

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Als mede-oprichter heeft Bart van Olphen met Fish Tales een bijzonder merk neergezet als het gaat om duurzame vis, schaal- en schelpdieren en blikjes vis. Eind 2021 kreeg de tonijn in blik al het MSC-keurmerk. Vanaf deze...

Food17.02.2022

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Het Zeeuwse Seafarm, waar we afgelopen zomer nog genoten hebben van de opening van het Fruits de Mer-seizoen, heeft deze week een bijzonder keurmerk gekregen. De tarbotkwekerij kreeg namelijk het certificaat van het Aqua...

Food21.01.2022

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis