De Hollandse Nieuwe is er weer

De Hollandse Nieuwe is er weer

Dit is wat je moet weten!

Vorig artikel Volgend artikel

Haring. Voor sommigen een lekkernij waar het hele jaar reikhalzend naar uitgekeken wordt. Voor anderen is het een hap zeewater en van hen mochten deze vissen gewoon blijven zwemmen in zee.

Vandaag, 13 juni, is het haringseizoen geopend. Het gaat hier om de jonge haringen, ofwel Hollandse Nieuwe, die vanaf nu weer gegeten kan worden. Om de naam Hollandse Nieuwe te dragen, moet de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent hebben. Ook de traditionele bereiding is van belang: kaken, zouten en fileren. Haringliefhebber of niet, het is toch een Nederlandse traditie. Daarom volgen hieronder een aantal weetjes over de Hollandse Nieuwe:

1. Uitjes op de haring

Om de haring langer te kunnen bewaren, wordt deze in zout gelegd. Om de zoute smaak deels te compenseren, doen mensen er vaak uitjes bij. Plakjes augurk komt ook voor, om een zuurt tintje te geven.

AdobeStock_77363112

2. Gezond

Af en toe een haring wegwerken, is helemaal zo slecht nog niet. De vis bevat onverzadigde omega-3 vetzuren. Dit verlaagt het cholesterolgehalte en de risico's op hart-en vaatziekten. Verder is de vis rijk aan eiwit en verschillende vitamines. Eet het niet té vaak, want het zoutgehalte is hoog.

3. Niet overal dezelfde haring

In verschillende delen van Nederland zijn de smaakvoorkeuren van de Hollandse Nieuwe anders. In de omgeving Rotterdam eten mensen vaker kleine haring die minder zout is. In Amsterdam gaat de voorkeur naar een meer doorgerijpte haring. In Brabant eten mensen liever een kleinere zoutere haring.

Of je er nu wel of niet van houdt, wat extra kennis over de haring kan geen kwaad. Daar heb je de smaak niet voor nodig. En voor de liefhebbers, geniet van de eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen!

[Afbeelding © Joop Hoek, Adobe Stock]

[Afbeelding © Aquariagirl1970]

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies