Gezond25.08.2016

Gezondigen: het kookboek waarbij zondigen mag, als de basis maar gezond is!


De wereld van de kookboeken is ontzettend groot en het ene boek ziet er nog smakelijker uit dan de ander. Waar tegenwoordig veel kookboeken vooral focussen op een healthy lifestyle, vind je in het nieuwe kookboek Gezondigen het beste van twee werelden, namelijk gezonde én een iets minder gezonde gerechtjes. Het boek is geschreven door Kim Waninge, Rianne van Vulpen en Judith van der Rijt. Wij spraken met Kim over het boek dat op 25 augustus 2016 zal verschijnen.

Hoe zijn jullie op het ‘Gezondigen’ idee gekomen?

“Rianne en ik werkten in 2013 samen als redacteur bij een magazine over gezonde voeding en hadden toen al de droom om ooit een kookboek te maken. We ontwikkelden de afgelopen jaren de vaardigheden die daarvoor nodig waren en met Judith erbij was ons kookboek-team compleet. Alleen ontbrak het concept nog. Wat we de afgelopen tijd veel hebben gezien op culinair gebied is enerzijds de extreme health-trend met fitgirls en chocolademousse van avocado en anderzijds de Heel Holland Bakt-trend: hoe zoeter, hoe beter. Met Gezondigen willen we laten ziet dat er een middenweg is. Eigenlijk gewoon een no nonsense, gezonde basis (waar je geen keukenkastjes vol superfoods voor nodig hebt), waarbij je af en toe best mag zondigen met een flink stuk taart. Gezondigen. Eten met je gezond verstand. In het boek vind je in totaal 74 recepten, variërend van ontbijt tot nagerecht, gezond én zondig.”

Cover Gezondigen_RGB (digitaal)
Cover Gezondigen_RGB (digitaal)
Easy peasy risotto
Easy peasy risotto

Wat maakt het boek uniek?

“Ik denk dat de combinatie op zich – toegankelijk gezond met superzondig – al vrij zeldzaam is. Er komen de laatste tijd met name boeken op de markt die zich compleet richten op één thema zoals smoothies, hamburgers, havermout, taarten of het inmaken van groenten en boeken die je vertellen hoe je gezond moet leven. In Gezondigen vermijden we niets, ook geen suikers, gluten en koolhydraten. Daarnaast is het boek opgedeeld in ingrediëntenthema’s. Zo staan er bijvoorbeeld een aantal gerechten met koffie, vis en chocolade in.”

Wat is je lievelingsrecept uit het boek? gezond vs. ‘ongezond’?

“In Gezondigen vind je veel invloeden uit de Mediterrane keuken, waar ik persoonlijk heel erg van hou. Ik zou alle pastagerechten die erin staan echt dagelijks kunnen eten. De Romige rigatoni met varkenshaas is daarvan denk ik mijn favoriet. Qua zondig zoet ga ik voor de Spanish coffee cheesecake. Mijn favoriete gezonde gerecht is de Zoete gazpacho.”

Banana bread
Banana bread
Peche melba pavlova
Peche melba pavlova

Voor wie is dit kookboek geschikt?

“Gezondigen is géén dieetboek en bevat geen concessies. Iedereen die dus verwacht kilo’s te verliezen wanneer je hieruit kookt: dat kunnen we niet beloven. We willen gezond eten vooral toegankelijk maken en laten zien dat je daar helemaal geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig hebt. En daarnaast willen we iedereen leren kiezen en eten met gezond verstand. Taart eten mag best en laat je daarbij vooral niet van de wijs brengen door perfect afgetrainde buiken en billen van fitgirls en modellen. Natuurlijk: eet niet dagelijks de hele voorraadkast leeg, maar kies af en toe bewust voor datgene wat jij het allerlekkerste vindt.”

Hoe lang zijn jullie gemiddeld bezig geweest met 1 recept?

“Dat is echt heel verschillend. In de meeste taarten zit denk ik wat meer werk omdat die recepten langer zijn, er vaker getest moet worden en het bereiden zelf met baktijd ook langer duurt. Terwijl een recept voor een soep of drankje vaak binnen een kwartier geschreven en gekookt is. Als ik een gemiddelde zou moeten geven, dan gok ik op 1,5 tot 2 uur per recept.”

Fish & chips
Fish & chips
DSC_5648
DSC_5648

Wat is het leukste deel van het maken van een kookboek?

“Ik vind de concepting het leukste. Bedenken hoe het eruit gaat zien, welk verhaal je gaat vertellen, welke recepten er in komen en in welke volgorde: al het voorbereidende werk. Daarnaast hebben we kookweekenden gehouden, waarbij Rianne en Judith hier kwamen logeren. Op vrijdag deden we dan de boodschappen en op zaterdag en zondag ging we bakken, koken en fotograferen. En natuurlijk moest alles daarna worden opgegeten, want food waste is zonde.”

En wat is het minst leuke deel van het maken van een kookboek?

“Naast kilo’s aankomen en een tijdelijk kluizenaarsbestaan (‘Nee sorry, dit weekend kan ik niet want ik moet nog 176 pagina’s vormgeven.’)? Toch het schrijven van de receptuur denk ik, want die moet perfect kloppen. De stappen moeten logisch zijn, alle ingrediënten moeten er in terug komen, de volgorde daarvan moet kloppen en je moet heel consequent zijn met alle schrijfwijzen. Het is – althans, vind ik – het minst creatieve deel aan het maken van een kookboek.’

DSC_6176
DSC_6176

Denk je al na over een vervolgboek?

“Haha, eerst vakantie. Maar ja, ik denk eigenlijk continu na over allerlei nog te maken boeken. Een vervolgboek van Gezondigen is ook zeker aan bod gekomen. Uiteraard willen we wel eerst weten of deel 1 in de smaak valt. Daarnaast is Rianne meer van het bakken en ik van de Mediterrane keuken, dus wellicht dat er iets heel anders gaat komen. We houden alle opties nog even open…”.

Gezondigen kost € 17,99 en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.

Portretfoto’s zijn gemaakt door: Lotte van der Zanden van Lotts.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Kookboeken

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Al een paar jaar zamelt botanisch bierbrouwer Lowlander na kerst kerstbomen in om een bijzonder winterbier mee te brouwen. In navolging van Scandinavië, waar al decennialang met sparrennaalden wordt gekookt, omarmt het...

Nieuws14.10.2022

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Een van de bekendste coffeeshopketens in Amsterdam, The Bulldog, heeft de krachten gebundeld met High Cuisine om het eerste cocktailboek gevuld met alcoholvrije psychoactieve recepten te maken: High Cocktails. Chefs Noah...

Drinks29.11.2021

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Het culinair platform Food and Friends organiseert dit jaar de onafhankelijke verkiezing voor het ‘Kookboek van het Jaar’ voor Nederland en België. Een vijfkoppige vakjury heeft uit 61 uitzendingen zes kookboeken ge...

Nieuws28.10.2021

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat

Dieetboekenguru Sonja Bakker kwam in augustus in het nauw te zitten toen de eerste claims opdoken dat ze voor haar Instagram recepten plagieerde. Dat bleek na nader onderzoek door ‘haar team’ gedaan te zijn, maar Bak...

Nieuws21.09.2021

Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat