Van de kook: de week van een Pizza Worstenbroodje en de Frikandellington

Van de kook: de week van een Pizza Worstenbroodje en de Frikandellington

Vorig artikel Volgend artikel

Het leek er deze week ernstig op dat er een paar mensen flink van de kook raakten. Dat werd ingegeven door supermarktketen Jumbo die een Pizza Worstenbroodje aan het assortiment toe had gevoegd en chef-kok Timo de Beurs van restaurant Slagerij De Beurs die een Frikandellington maakte.

Op het eerste gezicht lijken dit twee niet zo goede ideeën, maar het is goed om niet gelijk te oordelen. Want als de bedenkers van de cronut, kapsalon, frikandellenvlaai en pizza shoarma dat ook hadden gedaan, dan hadden we deze culinaire hoogstandjes nóóit gekend. Sowieso is de fusionkeuken waar allerlei elementen uit verschillende culinaire stijlen, tradities en kooktechnieken worden gecombineerd niet voor niets een ding.

Out of the box

Een term voor dit soort voedselcreaties is er nog niet en alles in het Engels heeft vooral een negatieve ondertoon. Aangezien creativiteit een mooi iets is verwacht ik dat dit artikel de aftrap een serie is met ‘van de kook’-producten waar even op ingezoomd moet worden. Mooi om de spits af te bijten met de Pizza Worstenbroodje en de Frikandellington.

Pizza Worstenbroodje

Voor vijf euro koop je vanaf deze week bij Jumbo een Pizza Worstenbroodje. Dit kan of het meest gelukkige huwelijk zijn tussen Italië en Noord-Brabant of een vechtscheiding die tot een climax komt op de Tilburgse Kermis. De pizza is in ieder geval belegd met stukjes worstenbroodjes, mozzarella, tomatensaus en spek (review van de Snackspert hierboven). Het is een ‘special edition’ omdat de Brabantse supermarktketen dit jaar zijn honderdjarig jubileum viert en hoort bij het oranje assortiment voor de sportzomer.

Frikandellington

Op het Youtube-kanaal Foodtube verschijnen met regelmaat wat toffe kookfilmpjes, zoals onlangs Cees Holtkamp die zijn legendarische oer-croquet maakt. Eerder deze maand was chef Timo de Beurs lekker aan het experimenteren en dat leverde een heuse Frikandellington. Iedere fan van Hell’s Kitchen ziet nu gelijk een schreeuwende Gordon Ramsay voor zich. Niet nodig voor deze creatie lijkt me. Want deze creatie is eigenlijk best intrigerend als je het ziet als een heel groot frikandelbroodje.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies