Testpanel Consumentenbond: vega rookworst vaak mehh-worst

Testpanel Consumentenbond: vega rookworst vaak mehh-worst

Vorig artikel Volgend artikel

Aangezien hier op de redactie met regelmaat nieuwe vega(n) producten worden afgeleverd om uit te proberen, heb ik de afgelopen jaren best een goed beeld gekregen van wat er op de markt te koop is. En eigenlijk net als met vleesproducten heb ik vaak het idee: maak het gewoon lekker zelf. Het lijkt erop dat een testpanel van de Consumentenbond tot dezelfde conclusie is gekomen op het gebied van vega rookworsten.

Het is soms best interessant om met mensen te sparren die nooit bewerkte producten eten en dit wel doen als ze vega(n) willen eten over hoe lekker (en gezond) dit nou echt is. De tendens is dan heel erg bij de meesten die gewend zijn om met pure ingrediënten te koken dat ze er niet echt dol op zijn. Toch zijn er verschillende vega(n) producten die wél echt top zijn.

Vega rookworst

Over vega rookworst ben ik nog niet helemaal uit, het mist vaak toch echt dat extraatje die een normale rookworst heeft. Een testpanel van de Consumentenbond heeft zeven plantaardige varianten van rookworst geproefd. Hoewel ze wat beter zijn voor de gezondheid en het milieu, is het qua smaak en textuur vaak niet goed genoeg in de buurt komt van de ‘echte’.

Zestig liefhebbers

Het testpanel van de Consumentebond bestond uit zestig liefhebbers die zeven vegetarische alternatieven voor rookworsten proefden. Op het gebied van gezondheid werd gekeken naar de hoeveelheid verzadigd vet, zout en eiwit. Verder werd er gekeken naar het etiket, de smaak en textuur van de worsten.

Gezond

Het vetgehalte van de vegaworsten blijkt met maximaal 23 gram per 100 gram niet echt veel lager dan bij gangbare rookworsten. Waar de vega rookworsten een gezondheidsvoordeel is op het gebied van een kleiner aandeel verzadigd vet. Ook op het gebied van zoutgehalte is het verschil niet groot. Wat betreft eiwitgehalte is het enorm wisselend bij de producten, de meeste hebben een lager gehalte dan in een normale rookworsten.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies