Hoogste tijd om Nederlandse rivierkreeften te gaan eten

Hoogste tijd om Nederlandse rivierkreeften te gaan eten

Vorig artikel Volgend artikel

De Nederlandse rivieren hebben te kampen met een enorme rivierkreeftenplaag. De uit Amerika afkomstige rivierkreeften zijn zich op rap tempo aan het voortplanten in de Nederlandse wateren en vormen zo een bedreiging voor de oevers, kades, waterplanten en waterkwaliteit. De Good Fish Foundation (GFF) moedigt consumenten daarom aan meer Nederlandse rivierkreeften te gaan eten.

Ergens de afgelopen jaren zijn er goedbedoeld Amerikaanse rivierkreeften in de Nederlandse wateren gekomen. Aangezien ze zich hier heerlijk voelen vermenigvuldigen zij zich als een malle waardoor het inheemse waterleven in zekere mate wordt bedreigd. Zeker omdat de rivierkreeften zich steeds meer en verder verspreiden door het land.

Nederlandse rivierkreeft

Om aan deze ‘plaag’ iets te doen is de Good Fish Foundation een campagne gestart om de Nederlandse consument erop te attenderen dat er in Nederland rivierkreeften gevangen en verkocht worden. Op dit moment zijn er 20 vissersbedrijven in ons land die specifiek vissen op rivierkreeften, vooral in Friesland en Noord- en Zuid-Holland. Via een interactieve kaart op de website is te zien waar de kreeften gekocht en/of gegeten kunnen worden.

Lekker en gezond

In het zuiden van Amerika zijn rivierkreeften (crayfish) een lekkernij waar de meest bijzondere gerechten mee worden gemaakt. Vaak ook heerlijk spicy. Als je bijvoorbeeld in Louisiana een barbecue meemaakt, zie je er altijd verse crayfish op liggen. China heeft de rivierkreeften ook al omarmd, dus nu is het de beurt aan Nederland. In de supermarkten liggen vooral geïmporteerde rivierkreeften terwijl het logischer is om er lokale kreeften te zien liggen.

Samen met Wageningen Environmental Research werkt de GFF aan het ontwikkelen van de rivierkreeftenvisserij in Nederland. Dat doen ze om onder meer de infrastructuur fatsoenlijk op poten te zetten zodat de dieren in Nederland schoongemaakt, gepeld en verpakt kunnen worden. Als dit gerealiseerd wordt is er sprake van een win-win voor natuur, vissers en de liefhebbers van heerlijke schaal- en schelpdieren.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies