Food14.01.2021

Het einde van de discussie of het nou friet of patat is


Op het gebied van eten zijn er verschillende discussies die nooit op lijken te houden. Zo is er bijvoorbeeld nog altijd discussies gaande over of ananas op een pizza wel kan en wat nou eigenlijk de juiste saus is bij een frikandel speciaal: curry of ketchup? Maar de grootste discussie is nog altijd: eet je friet of patat? In dit artikel gaan we die vraag voor eens en voor altijd beantwoorden.

Het land is op dit gebied op te delen in twee delen. Boven de rivieren wordt gesproken over patat en onder de rivieren spreekt men over friet. Onze zuiderburen doen dat ook, al spreekt men daar ook vaak over frieten. Zelf ben ik geboren en getogen onder de rivieren, waardoor het voor mij nooit een vraag is geweest.

Herkomst

Hoewel we aardappelen al eeuwen eten zijn we in ons land pas iets meer dan 150 jaar geleden voor het eerst friet gaan eten. Het eerste portie friet van Nederland werd destijds op de kermis in Breda gegeten. Daarna zijn de gefrituurde aardappelsprieten op steeds meer plekken in het hele land opgedoken. Inmiddels zijn we de grootste exporteur van in Europa van aardappelproducten.

Waar en wanneer voor het eerst frieten gemaakt werden, is ook voer voor debat. Veel historici verwijzen naar Frankrijk als het land van oorsprong. Ten tijde van de Franse Revolutie is friet ontstaan op de Pont Neuf in Parijs. Daar werden voor het eerst aardappelen in olie gedaan om daarna te verorberen. En tot op de dag van vandaag kun je er Pommes Pont Neuf bestellen.

Vanuit Frankrijk zijn de frieten met onder meer rondreizende gezelschappen zoals kermissen naar het noorden getrokken. Via het Belgische Wallonië naar Vlaanderen waar ze het ‘frites de patates’ noemden. Een jaar nadat de Belgen deze lekkernij begonnen te eten kwam het in het zuiden van Nederland terecht.

Afkorten

Frites de Patates is natuurlijk een wat lange benaming, dus in de volksmond werd dit al gauw door de zuiderburen afgekort tot friet of frieten. Dit kwam vooral doordat patat daar al twee betekenissen had: aardappel en een knal voor je kop. Vandaar voelde het waarschijnlijk raar om het woord een derde betekenis te geven. De afkorting werd daarom al snel friet (of frieten). Die benaming werd in het zuiden van ons land ook overgenomen.

Taalkundig

Hoe wij in Nederland friet zijn gaan noemen heeft dus te maken met de Belgisch-Franse benaming die zich laat vertalen als gefrituurde aardappelen. Dat is de grootste bron van de twist binnen Nederland. Kijk je verder taalkundig worden zelfstandig naamwoorden vaak het proces dat ze onder gaan. Water wordt na ijsvorming ijs. Suiker wordt na karamelisatie karamel. Zure room wordt na karnen karnemelk. En aardappelen worden na het frituren: friet.

Ook alle andere woorden die met het gefrituurde goud te maken hebben, zijn een combinatie met friet. Denk maar eens aan een: frietpan, frietzak of frietsaus. Bij je Big Mac bestel je ook altijd Franse frietjes. Of heb je ooit Franse patatjes besteld? Als laatste argument is het goed om naar andere landen te kijken. De Duitsers en Scandinaviërs hebben het over pommes frites. De Italianen over fritas. De Fransen over pomme frites. De Spanjaarden over patatas fritas. En de Engelse over French Fries. Er is dus eigenlijk geen steekhoudend argument te verzinnen om het patat te noemen.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Friet

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Een knap stukje papieren werkelijkheid vs realiteit: vanaf 1 juli moet de snackbar geld vragen voor plastic wegwerpbakjes en -bekers voor eenmalig gebruik. Wat ze hiervoor rekenen mogen ze zelf bepalen. Het idee was om h...

Nieuws26.06.2023

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Het is bijna verstandig om een maandelijkse update te doen op Eatly van hoe de friet- en bierprijs die maand weer is gestegen. Want er is alweer slecht nieuws te melden: een extreem nat voorjaar en de daaropvolgende droo...

Nieuws13.06.2023

Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Nieuwe wetgeving maakt eigen bakje meenemen naar snackbar lucratief

In de strijd tegen wegwerpverpakkingen heeft de regering weer wat lumineuze ideeën die per 1 juli ingaan. Vanaf dan mag je namelijk extra betalen voor deze verpakkingen bij afhalen of bezorgen van eten. Dat gaat dus gel...

Nieuws27.05.2023

Nieuwe wetgeving maakt eigen bakje meenemen naar snackbar lucratief

(vanaf 1 juli)
Kalenderlandbouw brengt Nederlandse frietaardappel in de penarie

Dat Nederland geconfronteerd is met meerdere opeenvolgende regeringen die een blindvertrouwen hebben in een papieren werkelijkheid blijkt wel uit allerlei taksen die de huidige regering in wil voeren. Groot nieuw papiere...

Nieuws01.05.2023

Kalenderlandbouw brengt Nederlandse frietaardappel in de penarie

Dit is de gemiddelde prijs van een hamburger met friet in Nederland

In de mailbox dook een interessant onderzoek op van de Hamburger Bijbel op over wat de gemiddelde prijs is voor een burger met friet in Nederland. Voor het onderzoek zijn 500 menukaarten van allerlei soorten restaurants...

Food12.04.2023

Dit is de gemiddelde prijs van een hamburger met friet in Nederland

Met de nieuwe specials bij Frites Atelier is de haute friture klaar voor het voorjaar

Twee keer per jaar komen er bij Frites Atelier nieuwe specials op de kaart voor een gelimiteerde tijd. Voor deze nieuwe menu-items laat chef Sergio Herman zich altijd inspireren door zijn vele reizen. Voor de nieuwe spec...

Food04.04.2023

Met de nieuwe specials bij Frites Atelier is de haute friture klaar voor het voorjaar

Frietboutique trakteert op huisgemaakte friet en vers ijs op nieuwe locatie

Het is vandaag een dag vol met nieuws over gratis dingen in Rotterdam lijkt het wel. Want vrijdag 7 april gaat Frietboutique Kralingen open. En om dit heugelijk nieuws te vieren wordt op de nieuwe locatie tussen 12:00 en...

Hotspots03.04.2023

Frietboutique trakteert op huisgemaakte friet en vers ijs op nieuwe locatie

De Frietzza en knapperige frietjes nieuw op het menu bij Domino’s

Bij pizzaketen Domino’s staat vandaag knapperige ovenfriet op het menu. De ‘Crispy Oven Fries’ zijn door heel Nederland te bestellen en zijn een extra toevoeging op het assortiment dat naast pizza’s inmiddels ook...

Nieuws31.01.2023

De Frietzza en knapperige frietjes nieuw op het menu bij Domino’s

Verder lezen over Snacks

10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Het is Halloween-tijd en dat betekent: thema-eten! Er zijn weinig evenementen op de wereld die zo'n oneindige stroom aan food inspo teweegbrengen met zo'n duidelijk thema. We sommen 10 geweldige Halloween-foodtips op.

Food21.10.2024

10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Ricolaaaaa: zodra je het over deze Zwitserse snoepjes hebt, gaat er in bijna 98 procent van de gevallen iemand ineens een soort zingen. Dat komt allemaal door de reclames van het snoepmerk. Eén van de bekendste reclames...

Food15.08.2024

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Soms komt het door toeristen op TikTok, soms komt het door iemand als Snackspert, maar hoe het ook zij: er zijn in Amsterdam allerlei hotspots waar elke dag dikke rijen met toeristen en niet-toeristen staan te wachten to...

Hotspots18.07.2024

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Bij de kassa bij de Appie of gewoon uit de handtas van je oma: ook al is het een vrij oud product, veel mensen kennen Ricola wel. Is het niet van de jodel-achtige commercials, dan wel door de opvallende, gele verpakking....

Food03.07.2024

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Kwekkeboom wil nieuw elan aanbrengen in het vriesversschap met een uitgebreid assortiment voor echte thuisborrelaars. Vanaf nu liggen de allereerste Oesterzwam Bitterballen en vernieuwde rund- en kalfsvlees bitterballen...

Food02.04.2024

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Een knap stukje papieren werkelijkheid vs realiteit: vanaf 1 juli moet de snackbar geld vragen voor plastic wegwerpbakjes en -bekers voor eenmalig gebruik. Wat ze hiervoor rekenen mogen ze zelf bepalen. Het idee was om h...

Nieuws26.06.2023

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Als er een fenomeen is dat dankzij social media en allerlei hippe chefs een ding is geworden over de hele wereld, dan is het de smash burger wel. En heel stiekem: er is bijna niks lekkerder dan een goed gemaakte smash bu...

Hotspots23.06.2023

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal