De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Dat onze Zuiderburen net als wij dol zijn op hun friet, dat mag geen geheim zijn. Maar ze zijn er nog doller op dan menigeen zou verwachten. Dat blijkt uit onderzoek van diepvriesfrietfabrikant Lutosa gepubliceerd in Het Laatste Nieuws (HLN).
De harde cijfers: 90% van de Belgen beschouwt friet als cultureel erfgoed, 70% ziet het eten van friet als traditie met familie en vrienden, 60% ergert zich aan de benaming ‘French Fries’ en de helft eet wekelijks friet.
Nationale trots
Volgens voedingshistoricus en professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Peter Scholliers, is friet echt de nationale trots: “Als er iets is wat de Belgen bij elkaar houdt, is het wel de friet. Frieten betekenen voor een Waal hetzelfde als voor een Vlaming: de frietcultuur zit in onze genen. Ze geven ons identiteit.”
Dat is volgens het onderzoek ook daadwerkelijk waar. Drie op de vier Belgen zet friet in de top 3 van nationale producten waar het ze het meest trots op zijn. Eén op de drie zuiderburen zet het op de eerste plek en ziet friet als de nationale trots, nóg meer dan chocola of bier. Scholliers laat aan de krant weten daar niet an op te kijken: “Geen enkel ander land ter wereld kent die frietcultuur. Ten zuiden van Parijs kom je geen frietkot meer tegen, in het noorden van Frankrijk wel nog en net over de grens in Nederland en Duitsland ook.”
Frietkotten
Hoewel we die in Nederland nooit echt veel hebben gezien, hoorden ze in België bij het straatbeeld. Op heel wat pleinen of bij parkeerplaatsen vond je een zogenaamd frietkot. Maar de afgelopen verdwijnen er veel, daarmee gaat volgens Scholliers een deel van de charme verloren: “Maar de friet zelf zal altijd populair blijven. De globalisering heeft onze eetcultuur dan wel sterk veranderd – je ziet nu zelfs in de meest banale supermarkt sushi liggen – maar daar wordt fel op gereageerd door bijvoorbeeld chef Jeroen Meus, die kiest voor lokale producten en gerechten. En hoeveel mensen in het buitenland bakken thuis frieten? In ons land heeft bijna iedereen een frietketel en olie. Ook dát is identiteit. Net zoals sommigen hun frietje liever eten met een plastic vorkje, een houten exemplaar of met de vingers.”
Belgian fries
In Nederland laait de discussie regelmatig op of het nou friet of patat is, eigenlijk weet iedereen daar het antwoord wel op. Onze zuiderburen hebben een groter probleem, hun Belgian Fries worden wereldwijd French Fries genoemd. Dat kan niet de bedoeling zijn toch? Lutasa is daarom een campagne begonnen met een petitie om wereldwijd ‘French’ te vervangen door ‘Belgian’. Heel benieuwd of het enige kans van slagen heeft.