Gooi nooit pompoenpitten weg: rooster ze en gebruik ze in gerechten (of als snack)

Gooi nooit pompoenpitten weg: rooster ze en gebruik ze in gerechten (of als snack)

Vorig artikel Volgend artikel

De tijd van het jaar is aangebroken waarin pompoen weer een belangrijke rol in de keuken speelt. Nou is er met een pompoen allerlei lekkers te maken zoals een goede pompoensoep, maar de pompoenpitten krijgen vaak het nakijken. Daarom wat tips om van pompoenpitten een heerlijke snack te maken.

In Nederland wordt Halloween ook steeds populairder, dus naar goed gebruik gaat men tegen die tijd pompoenen bewerken. Helaas kan men dan vaak niks met de zaden, terwijl die echt voedzaam zaan en vooral een heerlijke milde smaak krijgen als je ze roostert. De pitten zitten namelijk onder meer vol met vitamine K, magnesium, ijzer en zink.

Zoet of hartig

Als je pompoenpitten even roostert worden ze knapperig en wordt de milde smaak enigszins versterkt. De beste grap is dat de smaak van de pitten enorm goed te combineren is met allerlei kruiden of het nou gaat om zoet of hartig. Ze zijn zelfs te gebruiken als je pesto wil maken en je hebt geen pijnboompitten in huis.

Pompoen snijden

Genoeg mensen kijken enigszins op tegen het snijden van een pompoen door de stugge schil. Toch zijn er verschillende manieren om hem makkelijk te snijden. Naast de manier in het filmpje hier beneden, kun je het ook op een andere manier doen. Ga je vooral voor de zaadjes, dan is het misschien wel het handigste om gewoon in de bovenkant een gat te snijden rondom de steel waar je hand door kan.

Zet alvast een kom met water klaar en begin met een ijslepel de pitten en het vruchtvlees uit de pompoen te lepelen. De zaden en het vruchtvlees schep je in de kom met water. Als de pompoen leeg is, haal je de pitten van het vruchtvlees in het water. Vervolgens spoel je ze af in een vergiet en leg je ze op een droge theedoek.

Pompoenpitten drogen

Wil je er zeker van zijn dat de pitten gelijkmatig roosteren, dan is het handig om ze even tien minuten te koken in goed gezouten water. Voor ze de oven in gaan is het belangrijk dat de pitten goed gedroogd zijn, makkelijkste manier is ze op een theedoek te leggen. Dan is het tijd om de oven voor te verwarmen op 200 graden.

Kruiden en roosteren

Leg de gedroogde pitten op een bakplaat en meng met een beetje olijfolie, wat zout en een paar theelepels van je favoriete kruiden (experimenteer of combineer met smaken van een gerecht). Denk daarbij aan: zwarte peper, chilipoeder, kurkuma of zelfs chai. Daarna is het een kwestie van de pitten gelijkmatig over de bakplaat te verdelen. Doe de plaat in de oven en laat de pitten tussen de 7 en 15 minuten roosteren. De roostertijd hangt heel erg af van de oven en grootte van de pitten. Stelregel is: zijn ze licht goudbruin? Dan zijn ze klaar.

Bewaartip: In een afgesloten pot zijn ze drie dagen op het aanrecht houdbaar, tot een week in de koelkast en tot zes maanden in de diepvries.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies