De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Op bijna hetzelfde moment als vorig jaar vraagt de Good Fish Foundation aandacht voor de overvloed aan Amerikaanse rivierkreeften in de Nederlandse rivieren. De kreeften zijn zich zo snel door de Nederlandse wateren aan het verspreiden dat dit alleen nog te stoppen is door met zijn allen rivierkreeften te gaan eten. Om dit makkelijker te maken is er een kaart online gezet waarop consumenten kunnen zien waar ze te koop of te eten zijn.
Zo probeert de stichting het eten van de Amerikaanse rivierkreeft in ons land te stimuleren. Want op de kaart zie je waar je direct lokale rivierkreeften kunt besten bij lokale vissers of bij welke restaurants (in de regio) er gerechten op de kaart staan met rivierkreeft uit Nederland. Ook liggen de in Nederland gevangen Amerikaanse rivierkreeften in verschillende vestigingen van Makro door heel het land.
Enthousiaste vissers
Voor de vissers is de kaart een handige manier om kenbaar te maken dat ze op rivierkreeften vissen en mensen te bereiken die hierna opzoek zijn. De stichting geeft zelf aan dat de kaart zijn vruchten afwerpt. Een woordvoerder zegt erover: “We zien dat de vraag groter wordt op het moment dat we dit faciliteren met de rivierkreeftkaart. We stimuleren consumenten om veel rivierkreeft te eten en op deze manier wordt dat bereikbaar!”, aldus één van de rivierkreeftvissers.”
Grote plaag
Na de eerdere alarmerende verhalen over Nederlandse rivieren die te kampen kregen met een overvloed aan Amerikaanse rivierkreeften is er een begin gemaakt met het wegvissen van de overbevolking. Maar dat blijkt lang niet genoeg en zo kunnen er allerlei problemen ontstaan voor de waterkwaliteit en biodiversiteit in de rivieren.
Projectleider bij Good Fish, Irene Kranendonk, vindt het daarom goed als we meer rivierkreeften gaan eten. Ze zegt daarover: “Door rivierkreeften uit Nederland te eten, ontstaat er als het ware een win-win situatie. Als consument heb je een lekker en duurzaam product, en je helpt tegelijkertijd de natuur en lokale beroepsvissers een handje.”
Verder lezen over Koken
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Food07.05.2023
Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn
Verder lezen over Vis
Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris
Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm
Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers
Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust
Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap
Food21.01.2022