Good Fish vraagt wederom aandacht voor overvloed aan rivierkreeften in rivieren

Good Fish vraagt wederom aandacht voor overvloed aan rivierkreeften in rivieren

Vorig artikel Volgend artikel

Op bijna hetzelfde moment als vorig jaar vraagt de Good Fish Foundation aandacht voor de overvloed aan Amerikaanse rivierkreeften in de Nederlandse rivieren. De kreeften zijn zich zo snel door de Nederlandse wateren aan het verspreiden dat dit alleen nog te stoppen is door met zijn allen rivierkreeften te gaan eten. Om dit makkelijker te maken is er een kaart online gezet waarop consumenten kunnen zien waar ze te koop of te eten zijn.

Zo probeert de stichting het eten van de Amerikaanse rivierkreeft in ons land te stimuleren. Want op de kaart zie je waar je direct lokale rivierkreeften kunt besten bij lokale vissers of bij welke restaurants (in de regio) er gerechten op de kaart staan met rivierkreeft uit Nederland. Ook liggen de in Nederland gevangen Amerikaanse rivierkreeften in verschillende vestigingen van Makro door heel het land.

Enthousiaste vissers

Voor de vissers is de kaart een handige manier om kenbaar te maken dat ze op rivierkreeften vissen en mensen te bereiken die hierna opzoek zijn. De stichting geeft zelf aan dat de kaart zijn vruchten afwerpt. Een woordvoerder zegt erover: “We zien dat de vraag groter wordt op het moment dat we dit faciliteren met de rivierkreeftkaart. We stimuleren consumenten om veel rivierkreeft te eten en op deze manier wordt dat bereikbaar!”, aldus één van de rivierkreeftvissers.”

Grote plaag

Na de eerdere alarmerende verhalen over Nederlandse rivieren die te kampen kregen met een overvloed aan Amerikaanse rivierkreeften is er een begin gemaakt met het wegvissen van de overbevolking. Maar dat blijkt lang niet genoeg en zo kunnen er allerlei problemen ontstaan voor de waterkwaliteit en biodiversiteit in de rivieren.

Projectleider bij Good Fish, Irene Kranendonk, vindt het daarom goed als we meer rivierkreeften gaan eten. Ze zegt daarover: “Door rivierkreeften uit Nederland te eten, ontstaat er als het ware een win-win situatie. Als consument heb je een lekker en duurzaam product, en je helpt tegelijkertijd de natuur en lokale beroepsvissers een handje.”

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies