Food22.09.2020

Faja Lobi leert ons al decennia de authentieke Surinaamse keuken kennen


Er zijn van oudsher een paar grote invloeden geweest die de Nederlandse keuken hebben verrijkt, dat zijn onder meer de Indonesische, Chinese en Surinaamse keuken. Toch lijkt het erop dat we van de Chinese en Surinaamse meer weten, dan van de Surinaamse. Zo ook wij op de redactie. Vandaar dat we in het verhaal zijn gedoken van het bijzondere familiebedrijf Faja Lobi.

Het verhaal van Faja Lobi begint bij Jay Laigsingh die als thuiswonende student vanuit de garage van zijn ouderlijk huis begint met op kleine schaal produceren en handelen in Surinaamse producten. Nog tijdens zijn studie begint hij op zijn 21ste een eigen toko in Arnhem en binnen een paar jaar begint hij Toko Mi Lobi in Amsterdam. Hij leert zijn toekomstige vrouw Sandhia kennen en samen met haar professionaliseerde hij zijn toko en beginnen ze een eigen lijn Surinaamse producten onder de naam Faja Lobi.

Echte Surinaamse keuken

Eigenlijk is het mooie aan de Surinaamse keuken dat het een smeltkroes is van allerlei internationale keukens zoals: Creools, Javaans, Chinees, Hindoestaans, Joods, Portugees en Hollands. Die diversiteit aan kruiden, specerijen, smaken en gerechten brengt de familie Laigsingh al decennia naar Nederland via hun toko’s en de producten van Faja Lobi. Het mooie is dat niet alleen de Surinaamse gemeenschap in Nederland het familiebedrijf heeft omarmd, maar ze hebben een hele grote diverse (online) fanbase.

Jay Laigsingh over hetgeen hij jarenlang samen met zijn moeder en kinderen heeft neergezet: “Onze gepassioneerde familiekeuken is gebaseerd op hoe mijn vrouw en ik het vroeger thuis hebben geleerd. De Surinaamse keuken heeft niet echt een traditie van het vastleggen van recepten in naslagwerken zoals de Fransen met onder andere Escoffier en de Grote Larousse. Daarom zijn we het zelf gaan doen, op een eigentijdse manier: met een database van zevenhonderd recepten die online op de website is te raadplegen, met recepten en kookvideo’s op onze sociale kanalen, op Facebook en een eigen kookboek. Onze missie is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met onze familiekeuken.”

Move over kapsalon

Aan de Nederlandse keuken worden jaarlijks allerlei zaken toegevoegd en misschien wel het grootste succes is de kapsalon. Persoonlijk nog nooit een gegeten, maar ik ken verder niemand die na 1980 is geboren die nog nooit een kapsalon heeft gehad. Het mooie aan de kapsalon is natuurlijk dat het ’t beste van allerlei werelden is.

Vandaar dat het ook fantastisch is dat er allerlei haute fritures zijn die in ons land met open armen worden ontvangen. Want dat zet de deur open voor bijvoorbeeld het patatje rendang en allerlei andere toppings voor friet en snacks met een twist. Zo staan wij bijvoorbeeld dit weekend in de keuken om bij de frieten een heerlijke pittige gehaktbal trafasie te draaien.

Uitgebreid assortiment

Inmiddels omhelst het assortiment van Faja Lobi meer dan 200 producten. Waaronder kruidenmelanges, sauzen, sambals, roerbakmixen en marinades die nog altijd persoonlijk samengesteld worden en minimaal vier weken in een speciale rijpingskamer geheel volgens familietraditie worden gerijpt. In veel van de producten worden tot wel dertig verschillende kruiden en specerijen gebruikt, die allemaal rechtstreeks bij telers vandaan komen. Zo biedt Faja Lobi alles wat je nodig hebt voor het maken van authentieke Surinaamse en Aziatische gerechten.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Koken

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Verder lezen over Kookboeken

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Al een paar jaar zamelt botanisch bierbrouwer Lowlander na kerst kerstbomen in om een bijzonder winterbier mee te brouwen. In navolging van Scandinavië, waar al decennialang met sparrennaalden wordt gekookt, omarmt het...

Nieuws14.10.2022

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Een van de bekendste coffeeshopketens in Amsterdam, The Bulldog, heeft de krachten gebundeld met High Cuisine om het eerste cocktailboek gevuld met alcoholvrije psychoactieve recepten te maken: High Cocktails. Chefs Noah...

Drinks29.11.2021

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Het culinair platform Food and Friends organiseert dit jaar de onafhankelijke verkiezing voor het ‘Kookboek van het Jaar’ voor Nederland en België. Een vijfkoppige vakjury heeft uit 61 uitzendingen zes kookboeken ge...

Nieuws28.10.2021

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat

Dieetboekenguru Sonja Bakker kwam in augustus in het nauw te zitten toen de eerste claims opdoken dat ze voor haar Instagram recepten plagieerde. Dat bleek na nader onderzoek door ‘haar team’ gedaan te zijn, maar Bak...

Nieuws21.09.2021

Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat