De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Er zijn van oudsher een paar grote invloeden geweest die de Nederlandse keuken hebben verrijkt, dat zijn onder meer de Indonesische, Chinese en Surinaamse keuken. Toch lijkt het erop dat we van de Chinese en Surinaamse meer weten, dan van de Surinaamse. Zo ook wij op de redactie. Vandaar dat we in het verhaal zijn gedoken van het bijzondere familiebedrijf Faja Lobi.
Het verhaal van Faja Lobi begint bij Jay Laigsingh die als thuiswonende student vanuit de garage van zijn ouderlijk huis begint met op kleine schaal produceren en handelen in Surinaamse producten. Nog tijdens zijn studie begint hij op zijn 21ste een eigen toko in Arnhem en binnen een paar jaar begint hij Toko Mi Lobi in Amsterdam. Hij leert zijn toekomstige vrouw Sandhia kennen en samen met haar professionaliseerde hij zijn toko en beginnen ze een eigen lijn Surinaamse producten onder de naam Faja Lobi.
Echte Surinaamse keuken
Eigenlijk is het mooie aan de Surinaamse keuken dat het een smeltkroes is van allerlei internationale keukens zoals: Creools, Javaans, Chinees, Hindoestaans, Joods, Portugees en Hollands. Die diversiteit aan kruiden, specerijen, smaken en gerechten brengt de familie Laigsingh al decennia naar Nederland via hun toko’s en de producten van Faja Lobi. Het mooie is dat niet alleen de Surinaamse gemeenschap in Nederland het familiebedrijf heeft omarmd, maar ze hebben een hele grote diverse (online) fanbase.
Jay Laigsingh over hetgeen hij jarenlang samen met zijn moeder en kinderen heeft neergezet: “Onze gepassioneerde familiekeuken is gebaseerd op hoe mijn vrouw en ik het vroeger thuis hebben geleerd. De Surinaamse keuken heeft niet echt een traditie van het vastleggen van recepten in naslagwerken zoals de Fransen met onder andere Escoffier en de Grote Larousse. Daarom zijn we het zelf gaan doen, op een eigentijdse manier: met een database van zevenhonderd recepten die online op de website is te raadplegen, met recepten en kookvideo’s op onze sociale kanalen, op Facebook en een eigen kookboek. Onze missie is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met onze familiekeuken.”
Move over kapsalon
Aan de Nederlandse keuken worden jaarlijks allerlei zaken toegevoegd en misschien wel het grootste succes is de kapsalon. Persoonlijk nog nooit een gegeten, maar ik ken verder niemand die na 1980 is geboren die nog nooit een kapsalon heeft gehad. Het mooie aan de kapsalon is natuurlijk dat het ’t beste van allerlei werelden is.
Vandaar dat het ook fantastisch is dat er allerlei haute fritures zijn die in ons land met open armen worden ontvangen. Want dat zet de deur open voor bijvoorbeeld het patatje rendang en allerlei andere toppings voor friet en snacks met een twist. Zo staan wij bijvoorbeeld dit weekend in de keuken om bij de frieten een heerlijke pittige gehaktbal trafasie te draaien.
Uitgebreid assortiment
Inmiddels omhelst het assortiment van Faja Lobi meer dan 200 producten. Waaronder kruidenmelanges, sauzen, sambals, roerbakmixen en marinades die nog altijd persoonlijk samengesteld worden en minimaal vier weken in een speciale rijpingskamer geheel volgens familietraditie worden gerijpt. In veel van de producten worden tot wel dertig verschillende kruiden en specerijen gebruikt, die allemaal rechtstreeks bij telers vandaan komen. Zo biedt Faja Lobi alles wat je nodig hebt voor het maken van authentieke Surinaamse en Aziatische gerechten.
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Verder lezen over Kookboeken
Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad
Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia
Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af
Nieuws20.11.2022
Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar
Nieuws14.10.2022
Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten
Drinks29.11.2021
High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten
Nieuws28.10.2021
Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’
Nieuws21.09.2021