Faja Lobi leert ons al decennia de authentieke Surinaamse keuken kennen

Faja Lobi leert ons al decennia de authentieke Surinaamse keuken kennen

Vorig artikel Volgend artikel

Er zijn van oudsher een paar grote invloeden geweest die de Nederlandse keuken hebben verrijkt, dat zijn onder meer de Indonesische, Chinese en Surinaamse keuken. Toch lijkt het erop dat we van de Chinese en Surinaamse meer weten, dan van de Surinaamse. Zo ook wij op de redactie. Vandaar dat we in het verhaal zijn gedoken van het bijzondere familiebedrijf Faja Lobi.

Het verhaal van Faja Lobi begint bij Jay Laigsingh die als thuiswonende student vanuit de garage van zijn ouderlijk huis begint met op kleine schaal produceren en handelen in Surinaamse producten. Nog tijdens zijn studie begint hij op zijn 21ste een eigen toko in Arnhem en binnen een paar jaar begint hij Toko Mi Lobi in Amsterdam. Hij leert zijn toekomstige vrouw Sandhia kennen en samen met haar professionaliseerde hij zijn toko en beginnen ze een eigen lijn Surinaamse producten onder de naam Faja Lobi.

Echte Surinaamse keuken

Eigenlijk is het mooie aan de Surinaamse keuken dat het een smeltkroes is van allerlei internationale keukens zoals: Creools, Javaans, Chinees, Hindoestaans, Joods, Portugees en Hollands. Die diversiteit aan kruiden, specerijen, smaken en gerechten brengt de familie Laigsingh al decennia naar Nederland via hun toko’s en de producten van Faja Lobi. Het mooie is dat niet alleen de Surinaamse gemeenschap in Nederland het familiebedrijf heeft omarmd, maar ze hebben een hele grote diverse (online) fanbase.


Jay Laigsingh over hetgeen hij jarenlang samen met zijn moeder en kinderen heeft neergezet: “Onze gepassioneerde familiekeuken is gebaseerd op hoe mijn vrouw en ik het vroeger thuis hebben geleerd. De Surinaamse keuken heeft niet echt een traditie van het vastleggen van recepten in naslagwerken zoals de Fransen met onder andere Escoffier en de Grote Larousse. Daarom zijn we het zelf gaan doen, op een eigentijdse manier: met een database van zevenhonderd recepten die online op de website is te raadplegen, met recepten en kookvideo’s op onze sociale kanalen, op Facebook en een eigen kookboek. Onze missie is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met onze familiekeuken.”

Move over kapsalon

Aan de Nederlandse keuken worden jaarlijks allerlei zaken toegevoegd en misschien wel het grootste succes is de kapsalon. Persoonlijk nog nooit een gegeten, maar ik ken verder niemand die na 1980 is geboren die nog nooit een kapsalon heeft gehad. Het mooie aan de kapsalon is natuurlijk dat het ’t beste van allerlei werelden is.

Vandaar dat het ook fantastisch is dat er allerlei haute fritures zijn die in ons land met open armen worden ontvangen. Want dat zet de deur open voor bijvoorbeeld het patatje rendang en allerlei andere toppings voor friet en snacks met een twist. Zo staan wij bijvoorbeeld dit weekend in de keuken om bij de frieten een heerlijke pittige gehaktbal trafasie te draaien.

Uitgebreid assortiment

Inmiddels omhelst het assortiment van Faja Lobi meer dan 200 producten. Waaronder kruidenmelanges, sauzen, sambals, roerbakmixen en marinades die nog altijd persoonlijk samengesteld worden en minimaal vier weken in een speciale rijpingskamer geheel volgens familietraditie worden gerijpt. In veel van de producten worden tot wel dertig verschillende kruiden en specerijen gebruikt, die allemaal rechtstreeks bij telers vandaan komen. Zo biedt Faja Lobi alles wat je nodig hebt voor het maken van authentieke Surinaamse en Aziatische gerechten.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies