Culiperslunch 2021: dit zijn de grote verrassingen en nieuwe trends

Culiperslunch 2021: dit zijn de grote verrassingen en nieuwe trends

Vorig artikel Volgend artikel

De Kookfabriek in Amsterdam was vorige week maandag weer het toneel voor het leukste uitje voor de culinaire pers: de Culiperslunch 2021. Op het evenement komen ieder jaar culinairjournalisten, bloggers, uitgevers en foodmerken samen om via proeverijen, workshops en demo’s de nieuwste producten te proeven en uit te proberen. Net als ieder jaar waren er weer wat toffe verrassingen, die vind je in dit artikel.

De twaalfde editie van de Culiperslunch was mijn tweede editie en voelde voor mij zelfs als een reünie. Door de pandemie zijn er weinig events geweest het afgelopen jaar en heb ik héél veel mensen alleen telefonisch gesproken, via videomeetings of via de e-mail, dus dit was de uitgelezen plek om bij te praten en elkaar eens in het echt te ontmoeten.

Plantaardig

Naast het stukje bijbuurten draait het bij de Culiperslunch vooral om het ontdekken van toffe nieuwe producten en trends. Het is bijna natuurlijk te noemen dat er allerlei plantaardige producten te proeven waren. Zo stond Lidl er met de nieuwe productlijn plantaardige yoghurt en drinks (daar zit één echt te lekkere bij), Montgomery met plantaardig ijs, Hema met onder meer de Ookworst, Vivera met onder meer een plantaardige rookworst en showde Meatless Farm allerlei bereidingen van hun plantaardige producten.

Uitschieters

Op het gebied van plantaardige producten waren er voor mij twee uitschieters: Snack with Benefits en Novish. Beide producenten kwam ik pas tegen in de foodiebag en dat waren twee fijne verrassingen. Snack with Benefits maakt plantaardige diepvriessnacks zoals maïs ribs en krokante bloemkool hapjes van reststromen. Novish maakt typische producten, maar dan zonder vis zoals kibbeling, visticks en burgers.

Smoked eggs

Een van de meest fascinerende zaken op de CPL moet wel de gerookte eitjes van Smoked Egg Europe zijn. Het is een nieuwe innovatie in het eischap die vanuit Australië is overgewaaid. Via een oeroude conserveringstechniek worden de eieren gerookt. Hierdoor krijgen ze een licht rokerige, volle smaak én zijn ze langer houdbaar (tot wel 60 dagen).

Chef Confit

Een ander nieuw product waar ik veel van verwacht is Chef Confit oftewel hoogwaardig vlees uit blik. Vis uit blik kennen we allemaal wel en ‘confit de canard’ zal ook wel een belletje doen rinkelen. Maar hoogwaardig vlees uit blik kennen we nog niet. Het vlees wordt gekonfijt zonder kunstmatige smaakversterkers, toegevoegde suikers of conserveermiddelen. Als eerste producten heeft Chef Confit kippendijen, procureur en varkenswangen in blik.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies