Cees Holtkamp doet voor hoe hij zijn legendarische oer-croquet maakt

Cees Holtkamp doet voor hoe hij zijn legendarische oer-croquet maakt

Vorig artikel Volgend artikel

In ons land houden we van goede snacks. Het maakt niet uit of nou gaat om een frikandel, kroket of bitterbal, de weg naar de friettent (of airfryer) weten we te vinden. De frikandel is de meest gegeten snack van Nederland met de kroket op de tweede plek. Dat wij in ons land de kroket hebben omarmd komt ondermeer door de legendarische Holtkamp croquet.

Vorig jaar vierde deze snack zijn 50ste verjaardag. Het begon allemaal ooit aan Vijzelgracht 15 in Amsterdam. In het begin was de kalfskroket een typische lekkernij voor de inwoners van de hoofdstad. Maar in de jaren daarna kreeg hij steeds meer bekendheid buiten de stads- en zelfs landsgrenzen. Inmiddels staan de croquetten van Holtkamp bij restaurants in binnen- en buitenland op de kaart.

Veel fans

Het succesnummer kreeg fans overal op de wereld. Een van de grootste fans in ons land was culinair journalist Johannes van Dam. En een van de internationale fans van de Holtkamp croquetten is Yotam Ottolenghi. In de ogen van chef Julius Jaspers behoort de croquet van Holtkamp zelfs tot Nederlands cultureel erfgoed.

Het is niet vreemd dat de grondlegger van het Holtkamp-imperium en de man die de croquetten heeft geperfectioneerd, Cees Holtkamp, altijd geheimzinnig is geweest over hoe hij zijn legendarische croquet maakte. Toch heeft hij voor het 50-jarig jubileum van zijn topsnack een uitzondering gemaakt. In onderstaand filmpje legt hij je haarfijn uit hoe je de croquet zelf maakt. Heel fascinerend om de Johan Cruijff van de croquetten aan het werk te zien.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies