Food11.01.2021

Cees Holtkamp doet voor hoe hij zijn legendarische oer-croquet maakt


In ons land houden we van goede snacks. Het maakt niet uit of nou gaat om een frikandel, kroket of bitterbal, de weg naar de friettent (of airfryer) weten we te vinden. De frikandel is de meest gegeten snack van Nederland met de kroket op de tweede plek. Dat wij in ons land de kroket hebben omarmd komt ondermeer door de legendarische Holtkamp croquet.

Vorig jaar vierde deze snack zijn 50ste verjaardag. Het begon allemaal ooit aan Vijzelgracht 15 in Amsterdam. In het begin was de kalfskroket een typische lekkernij voor de inwoners van de hoofdstad. Maar in de jaren daarna kreeg hij steeds meer bekendheid buiten de stads- en zelfs landsgrenzen. Inmiddels staan de croquetten van Holtkamp bij restaurants in binnen- en buitenland op de kaart.

Veel fans

Het succesnummer kreeg fans overal op de wereld. Een van de grootste fans in ons land was culinair journalist Johannes van Dam. En een van de internationale fans van de Holtkamp croquetten is Yotam Ottolenghi. In de ogen van chef Julius Jaspers behoort de croquet van Holtkamp zelfs tot Nederlands cultureel erfgoed.

Het is niet vreemd dat de grondlegger van het Holtkamp-imperium en de man die de croquetten heeft geperfectioneerd, Cees Holtkamp, altijd geheimzinnig is geweest over hoe hij zijn legendarische croquet maakte. Toch heeft hij voor het 50-jarig jubileum van zijn topsnack een uitzondering gemaakt. In onderstaand filmpje legt hij je haarfijn uit hoe je de croquet zelf maakt. Heel fascinerend om de Johan Cruijff van de croquetten aan het werk te zien.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Snacks

10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Het is Halloween-tijd en dat betekent: thema-eten! Er zijn weinig evenementen op de wereld die zo'n oneindige stroom aan food inspo teweegbrengen met zo'n duidelijk thema. We sommen 10 geweldige Halloween-foodtips op.

Food21.10.2024

10 grappige Halloween-foodtips van TikTok

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Ricolaaaaa: zodra je het over deze Zwitserse snoepjes hebt, gaat er in bijna 98 procent van de gevallen iemand ineens een soort zingen. Dat komt allemaal door de reclames van het snoepmerk. Eén van de bekendste reclames...

Food15.08.2024

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Soms komt het door toeristen op TikTok, soms komt het door iemand als Snackspert, maar hoe het ook zij: er zijn in Amsterdam allerlei hotspots waar elke dag dikke rijen met toeristen en niet-toeristen staan te wachten to...

Hotspots18.07.2024

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Bij de kassa bij de Appie of gewoon uit de handtas van je oma: ook al is het een vrij oud product, veel mensen kennen Ricola wel. Is het niet van de jodel-achtige commercials, dan wel door de opvallende, gele verpakking....

Food03.07.2024

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Kwekkeboom wil nieuw elan aanbrengen in het vriesversschap met een uitgebreid assortiment voor echte thuisborrelaars. Vanaf nu liggen de allereerste Oesterzwam Bitterballen en vernieuwde rund- en kalfsvlees bitterballen...

Food02.04.2024

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Een knap stukje papieren werkelijkheid vs realiteit: vanaf 1 juli moet de snackbar geld vragen voor plastic wegwerpbakjes en -bekers voor eenmalig gebruik. Wat ze hiervoor rekenen mogen ze zelf bepalen. Het idee was om h...

Nieuws26.06.2023

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Als er een fenomeen is dat dankzij social media en allerlei hippe chefs een ding is geworden over de hele wereld, dan is het de smash burger wel. En heel stiekem: er is bijna niks lekkerder dan een goed gemaakte smash bu...

Hotspots23.06.2023

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal