Food13.02.2020

Legendarische Amsterdamse kalfscroquet bestaat 50 jaar


In Nederland houden we van een goede snack. De frikandel is qua jaarlijkse aantallen de onbetwiste nummer 1, in het kielzog gevolgd door de kroket. De populariteit van kroket is mede veroorzaakt door de legendarische kalfskroket van Holtkamp. Dit jaar viert deze topsnack zijn 50ste verjaardag.

In de patisserie aan de Amsterdamse Vijzelgracht nummer 15 zag hij destijds het levenslicht. Van typische Amsterdamse lekkernij groeide de kalfskroket de decennia erna uit tot publiekslieveling in heel Nederland en zelfs daarbuiten. Hij is namelijk in restaurants in binnen- en buitenland verkrijgbaar.

Bekende fans

Het basisrecept van de kroket is door de jaren altijd hetzelfde gebleven, maar de smaak is mede dankzij culinaire vrienden zoals culinair journalist Johannes van Dam en topkok John Halvemaan, steeds verder verfijnd. Van Dam was ook degene die suggereerde dat een kroket van zo’n niveau met een Q geschreven diende te worden. En dat gebeurde natuurlijk ook.

Op verzoek van het Amsterdamse café Luxembourg werd naast de kalfscroquet een garnalencroquet ontwikkeld. Daarna volgden er croquetten met nog meer vullingen: zalm, kreeft, groente, draadjesvlees en Black Angus. Deze varianten kwamen zelfs op het pad van Yotam Ottolenghi die zo fan is geworden. Chef Julius Jaspers beschouwt de croquet van Holtkamp zelfs als cultureel erfgoed.

Recept in kluis

Cultureel erfgoed moet natuurlijk goed beschermd worden. Vandaar dat het geheime recept van de Holtman croquet in een klein receptenboekje zorgvuldig in een kluis wordt bewaard. Grondlegger van het Holtkamp-imperium, Cees Holtkamp, schreef daar vijftig jaar geleden zijn recept voor de kalsfcrouqet in op.

Bij de R van ragout staan alle ingrediënten die voor de legendarische croquet essentieel zijn. Nico Meijles, eigenaar van Holtkamp Horeca, over het recept: “Onze croquetten maken we al 50 jaar volgens hetzelfde recept. In de loop der jaren is de croquet wel steeds verfijnd, maar de basis is al die tijd hetzelfde gebleven. Eigenlijk is er niets veranderd, dat is ons geheim.”

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Snacks

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Ricolaaaaa: zodra je het over deze Zwitserse snoepjes hebt, gaat er in bijna 98 procent van de gevallen iemand ineens een soort zingen. Dat komt allemaal door de reclames van het snoepmerk. Eén van de bekendste reclames...

Food15.08.2024

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Soms komt het door toeristen op TikTok, soms komt het door iemand als Snackspert, maar hoe het ook zij: er zijn in Amsterdam allerlei hotspots waar elke dag dikke rijen met toeristen en niet-toeristen staan te wachten to...

Hotspots18.07.2024

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Bij de kassa bij de Appie of gewoon uit de handtas van je oma: ook al is het een vrij oud product, veel mensen kennen Ricola wel. Is het niet van de jodel-achtige commercials, dan wel door de opvallende, gele verpakking....

Food03.07.2024

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Kwekkeboom wil nieuw elan aanbrengen in het vriesversschap met een uitgebreid assortiment voor echte thuisborrelaars. Vanaf nu liggen de allereerste Oesterzwam Bitterballen en vernieuwde rund- en kalfsvlees bitterballen...

Food02.04.2024

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Een knap stukje papieren werkelijkheid vs realiteit: vanaf 1 juli moet de snackbar geld vragen voor plastic wegwerpbakjes en -bekers voor eenmalig gebruik. Wat ze hiervoor rekenen mogen ze zelf bepalen. Het idee was om h...

Nieuws26.06.2023

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Als er een fenomeen is dat dankzij social media en allerlei hippe chefs een ding is geworden over de hele wereld, dan is het de smash burger wel. En heel stiekem: er is bijna niks lekkerder dan een goed gemaakte smash bu...

Hotspots23.06.2023

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Het is bijna verstandig om een maandelijkse update te doen op Eatly van hoe de friet- en bierprijs die maand weer is gestegen. Want er is alweer slecht nieuws te melden: een extreem nat voorjaar en de daaropvolgende droo...

Nieuws13.06.2023

Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst