De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
In Nederland houden we van een goede snack. De frikandel is qua jaarlijkse aantallen de onbetwiste nummer 1, in het kielzog gevolgd door de kroket. De populariteit van kroket is mede veroorzaakt door de legendarische kalfskroket van Holtkamp. Dit jaar viert deze topsnack zijn 50ste verjaardag.
In de patisserie aan de Amsterdamse Vijzelgracht nummer 15 zag hij destijds het levenslicht. Van typische Amsterdamse lekkernij groeide de kalfskroket de decennia erna uit tot publiekslieveling in heel Nederland en zelfs daarbuiten. Hij is namelijk in restaurants in binnen- en buitenland verkrijgbaar.
Bekende fans
Het basisrecept van de kroket is door de jaren altijd hetzelfde gebleven, maar de smaak is mede dankzij culinaire vrienden zoals culinair journalist Johannes van Dam en topkok John Halvemaan, steeds verder verfijnd. Van Dam was ook degene die suggereerde dat een kroket van zo’n niveau met een Q geschreven diende te worden. En dat gebeurde natuurlijk ook.
Op verzoek van het Amsterdamse café Luxembourg werd naast de kalfscroquet een garnalencroquet ontwikkeld. Daarna volgden er croquetten met nog meer vullingen: zalm, kreeft, groente, draadjesvlees en Black Angus. Deze varianten kwamen zelfs op het pad van Yotam Ottolenghi die zo fan is geworden. Chef Julius Jaspers beschouwt de croquet van Holtkamp zelfs als cultureel erfgoed.
Recept in kluis
Cultureel erfgoed moet natuurlijk goed beschermd worden. Vandaar dat het geheime recept van de Holtman croquet in een klein receptenboekje zorgvuldig in een kluis wordt bewaard. Grondlegger van het Holtkamp-imperium, Cees Holtkamp, schreef daar vijftig jaar geleden zijn recept voor de kalsfcrouqet in op.
Bij de R van ragout staan alle ingrediënten die voor de legendarische croquet essentieel zijn. Nico Meijles, eigenaar van Holtkamp Horeca, over het recept: “Onze croquetten maken we al 50 jaar volgens hetzelfde recept. In de loop der jaren is de croquet wel steeds verfijnd, maar de basis is al die tijd hetzelfde gebleven. Eigenlijk is er niets veranderd, dat is ons geheim.”
Verder lezen over Snacks
Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Food15.08.2024
Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt
Hotspots18.07.2024
Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat
Food03.07.2024
Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes
Food02.04.2024
Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal
Nieuws26.06.2023
Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet
Hotspots23.06.2023
Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal
Nieuws13.06.2023