Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Vorig artikel Volgend artikel

De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te hebben voor duurzame visvangst en verantwoorde viskweek. De focus ligt dit jaar op het proberen van onbekende vissoorten.

Tijdens het 25-jarig bestaan van MSC is de focus nog altijd om het leven in de oceanen en de onderwaternatuur te beschermen en overbevissing te voorkomen. Een van de zaken die daaraan een steentje bijdraagt is het leren kennen en eten van alternatieven van bekende vissen zoals kabeljauw en wilde zalm.

Koolvis

De twee keurmerken werken komende week samen met verschillende supermarkten, tussenhandel en visdetaillisten om mensen te inspireren om eens wat anders te proeven dan de bekende vissoorten. Zo is er steeds minder kabeljauw in de Noordzee te vinden, maar bijvoorbeeld koolvis des te meer.

Kibbeling

Als je naar een aflevering van Keuringsdienst van Waarde over het fenomeen ‘lekkerbek’ waar die vaak van gemaakt wordt, dan ken je de koolvis waarschijnlijk al. De vis wordt vaak sneaky in plaats van kabeljauw gebruikt voor kibbeling en vissnacks. Het sneaky-gedeelte zit er dan vooral in dat mensen niet weten dat er geen kabeljauw wordt gebruikt maar koolvis.

25 jaar MSC

Erin Priddle, North Europe Regional Director MSC, over het werk dat het keurmerk doet: “In de afgelopen 25 jaar zagen we dat het stimuleren en belonen van duurzame visserij en samenwerking tussen vissers, wetenschappers en retailers een beweging op gang brengt naar meer duurzame vis in de winkels en op ons bord. Wij zetten de markt in om duurzame verandering teweeg te brengen. Nederland is ook echt een land dat bij de koplopers van de duurzame visvangst hoort.”

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies