De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te hebben voor duurzame visvangst en verantwoorde viskweek. De focus ligt dit jaar op het proberen van onbekende vissoorten.
Tijdens het 25-jarig bestaan van MSC is de focus nog altijd om het leven in de oceanen en de onderwaternatuur te beschermen en overbevissing te voorkomen. Een van de zaken die daaraan een steentje bijdraagt is het leren kennen en eten van alternatieven van bekende vissen zoals kabeljauw en wilde zalm.
Koolvis
De twee keurmerken werken komende week samen met verschillende supermarkten, tussenhandel en visdetaillisten om mensen te inspireren om eens wat anders te proeven dan de bekende vissoorten. Zo is er steeds minder kabeljauw in de Noordzee te vinden, maar bijvoorbeeld koolvis des te meer.
Kibbeling
Als je naar een aflevering van Keuringsdienst van Waarde over het fenomeen ‘lekkerbek’ waar die vaak van gemaakt wordt, dan ken je de koolvis waarschijnlijk al. De vis wordt vaak sneaky in plaats van kabeljauw gebruikt voor kibbeling en vissnacks. Het sneaky-gedeelte zit er dan vooral in dat mensen niet weten dat er geen kabeljauw wordt gebruikt maar koolvis.
25 jaar MSC
Erin Priddle, North Europe Regional Director MSC, over het werk dat het keurmerk doet: “In de afgelopen 25 jaar zagen we dat het stimuleren en belonen van duurzame visserij en samenwerking tussen vissers, wetenschappers en retailers een beweging op gang brengt naar meer duurzame vis in de winkels en op ons bord. Wij zetten de markt in om duurzame verandering teweeg te brengen. Nederland is ook echt een land dat bij de koplopers van de duurzame visvangst hoort.”
Verder lezen over Koken
Food17.09.2025
De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid
Lifestyle19.05.2025
Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf
Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren
Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven
Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit
Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Verder lezen over Supermarkt
Nieuws28.07.2024
Uber Eats en Amazing Oriental werken samen vanuit de supermarkt
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Nieuws18.06.2023
Zuiderburen grijpen in om boodschappen betaalbaar te houden, Nederlandse regering ziet hier niets in
Nieuws31.05.2023
Binnen een half jaar zijn basisboodschappen 15% duurder geworden
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Nieuws25.05.2023
Jumbo stopt met flitsbezorging via Gorillas / Getir
Verder lezen over Vis
Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris
Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm
Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust
Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap
Food21.01.2022
Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis
Food03.11.2021