Amorino strijkt neer in Nederland: geen bolletjes, maar blaadjes

Amorino strijkt neer in Nederland: geen bolletjes, maar blaadjes

Vorig artikel Volgend artikel

Middenin Amsterdam op één van de drukste plekken van de stad is het sinds kort gevestigd: Amorino. Als je wel eens Frankrijk, Spanje of Italië bent geweest, dan heb je het waarschijnlijk wel eens gezien. Het is een Franse ijssalon-keten die Italiaans schepijs biedt, maar niet op de manier die je denkt.

We zijn er op een zonnige dag in de stad, iets dat Martin Bril waarschijnlijk een Rokjesdag zou noemen. Het is lente, het warmt snel op en dat is voor veel mensen reden om een ijsje te halen. Dat is eenvoudig bij Amorino: het zit op de Nieuwendijk, iets waar veel bezoekers van de stad toch wel voorbijkomen.

Amorino Amsterdam

Amorino in Amsterdam

De een na de ander stapt de winkel binnen en vraagt hoeveel een bolletje kost, wat de meest populaire smaken zijn en of er ook suikervrij ijs is. Suikervrij ijs is er niet echt: het sorbetijs komt in de buurt, maar officieel suikervrij is het niet. En dan de bolletjes: die zijn er ook niet. Amorino doet daar niet aan, want Amorino maakt heel Instagrammable ijsjes die bestaan uit een roosje opgebouwd uit blaadjes van schepijs. En dat kan ver gaan: je kunt tot wel vijf smaken kiezen. Dat maken het al met al wel wat arbeidsintensievere ijsjes, maar dat merk je als klant niet heel erg.

Althans: aan de prijs merk je wel dat dit Amorino is. Waar je bij IJscuypje voor 3 à 4 euro wel een ijsje hebt, is de vanafprijs voor een klein ijsje bij Amorino 5,75 euro. We zagen ook wel wat mensen vertrekken omdat de prijs wel.. aan de prijs is. Misschien helpt het niet dat de blaadjes wat minder groot zijn dan een bolletje: het zijn grotere ijsjes dan je denkt, maar dat zie je minder omdat het vooral brede ijsjes zijn (en topzwaar), in tegenstelling tot ijsjes die wat meer omhoog worden gebouwd.

Amorino schepijs
Amorino ijsmacaron
Amorino Blaadjes

Bloemijsjes

Bovendien zijn de smaken het ook wel waard. De populairste smaken zijn aardbei, chocolade, pistache en mango. Het grappige is dat je juist omdat je zo’n mooie bloem wil maken heel anders gaat denken over ijsjes eten. Of je er nu een foto van wil maken om op social media te delen of niet: je denkt toch na over de kleuren. Op deze foto zie je al die populaire smaken bij elkaar, erg mooi toch?

Daarnaast heeft Amorino ook een wat saaier ijsje in een cupje, macarons met ijs ertussen en de ‘Dado’, wat een soort grote bonbon is met daarin hazelnoot, chocolade en ijs. Het is uiteindelijk toch dat bloemijsje wat het doet: dat is wat mensen op straat voorbij zien komen en wat toch een zodanig bijzondere manier is van ijs scheppen dat je het toch een keer geprobeerd wil hebben. En dat de smaken dan ook daar zijn, dat zorgt er misschien wel voor dat je terugkomt en uiteindelijk een heel boeket bij elkaar verzameld.

Amorino bloem
Amorino Dado
Amorino macarons

Tweede Amorino in Bataviastad

Amorino zal het hele jaar geopend zijn en dat komt omdat het niet alleen een ijsssalon is. Het is ook een koffiezaak. Er zijn gewone macarons, 10 soorten warme chocolademelk en diverse thee-, koffie- en milkshake-achtige specialiteiten. Het is echter wel allemaal to go: de ruimte die de winkel heeft wordt gebruikt voor schermen waarop mensen hun bestelling kunnen plaatsen en kunnen betalen (met kaart, voor cash-betalers is er een gewone kassa).

Op dit moment is er alleen een Amorino in Amsterdam op de Nieuwendijk 175, maar er komt er binnenkort ook een in Bataviastad, het outlet-winkelcentrum in Lelystad. Het wil daarna nog meer locaties openen in de rest van Nederland. En nu maar hopen dat Nederlanders er dan ook aan beginnen te wennen om niet meer in bolletjes, maar in blaadjes te denken.

Amorino ijsje
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...