Zes manieren om een fles wijn te openen als je geen kurkentrekker hebt

Zes manieren om een fles wijn te openen als je geen kurkentrekker hebt

Vorig artikel Volgend artikel

De zomer is begonnen en daarmee is de kans dat je de komende tijd ergens (spontaan) bent waar wel een fles wijn is maar geen kurkentrekker toegenomen. Er zijn gelukkig genoeg manieren om een fles wijn open te krijgen zonder flesopener zonder de wijn te verpesten. De zes manieren die in dit artikel gaan van het meest praktisch tot vooral meer een ‘party trick’.

Er zijn echt heel veel manieren om een fles wijn open te maken die wonder boven wonder goed werken en de wijn niet verpesten. Sowieso twee standaard handigheidjes: als je kurk stuk gaat, schenk de wijn dan via een koffiefilter uit. Ok, dit werkt wat minder handig in het park maar thuis is dit gewoon heel handig. Én voor al het onderstaande: ontsmet altijd eerst even de naald, spijker of sleutel voor je ‘m in de kurk steekt.

#1 Kurk in de fles duwen

De makkelijkste manier die alle experts omarmen is de kurk terug in de fles duwen. Daarvoor haal je eerst even het kapje/folie van de fles en pak je iets dat kleiner is dan de kurk qua diameter, zoals een pollepel, pen of een sleutel. Houdt wel een doekje om de fles, want als de kruk erin floept, spuit de wijn eruit. Het idee is dus dat je de kurk er met het voorwerp en de palm van je hand langzaam de fles in hamert. Zorg voor een iets langer voorwerp, want de kurk kan de flessenhals blokkeren als je wil schenken.

#2 Warm de nek op

Dit is natuurlijk pure natuurkunde en werkt als een zonnetje na het verwijderen van het kapje/folie van de fles. Met een aansteker verwarm je de hals van de fles tussen de kurk en de wijn. Draai de fles langzaam om de lucht gelijkmatig te verwarmen en de kans het glas te breken te beperken. Op deze manier wordt de kurk binnen een paar minuutjes langzaam naar buiten gedrukt en plopt dan als een champagnekurk. Enige echte nadeel van deze manier is dat er een kans is dat de hals te heet wordt en breekt.

#3 Fietspompmethode

Bij het lezen van deze methode zal je misschien de wenkbrauwen fronsen, maar dit is een van de makkelijkere methodes. Al heb je natuurlijk niet snel een fietsenpomp in de buurt met een naaldventiel. Het idee is dat je het naaldventiel helemaal door het midden van de kurk duwt. Als je dan begint met lucht erin pompen dan krijg je het zelfde idee als bij de vorige tip: de luchtdruk neemt toe en drijft de kurk binnen een paar minuutjes naar buiten.

#4 Fles in schoen

Dit is een party trick die een groot deel van de tijd wel gewoon werkt, alleen is het wat meer gedoe. Je duwt de wijnfles met de onderkant in een platte schoen met een harde zool. Met een hand pak je de neus van de schoen vast en met de andere hand de fles net onder de nek. Sla zo de schoen loodrecht op de muur. Met iedere tik schuift de kurk een klein beetje op en duwt de wijn de kurk eigenlijk eruit. Dit is waarschijnlijk de methode die het meest arbeidsintensief is en waarschijnlijk het minst prettig voor de wijn zelf.

#5 Schroef- en hamermethode

Dit is niet echt een voor in het park en op plekken waar je geen kurkentrekker hebt, heb je waarschijnlijk ook geen klauwhamer en schroef. Maar de methode werkt wel heel erg soepel. Je draait een schroef in de kurk zoals je ook met de kurkentrekker zou doen. Je zet de klauwhamer met de tandjes om de schroef en via de hefboomwerking trek je -met af en toe wat bewegen- de schroef met kurk uit de fles. Snel, makkelijk en simpel.

#6 Huissleutel gebruiken

Deze methode wordt vaker gebruikt omdat iedereen altijd wel een sleutelbos op zak heeft. Het idee is dat je een sleutel diagonaal in de kurk steekt en die er al draaiend op dezelfde manier als met een kurkentrekker omhoog trekt. Grote nadelen: grote kans dat je de kurk vernacheld en je stukjes kurk in de wijn krijgt en het is lastig om voldoende grip te krijgen. Beter duw je gewoon met de sleutel de kurk in de fles.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies