Wat maakt Ierse whiskey anders dan alle andere whisky’s?

Wat maakt Ierse whiskey anders dan alle andere whisky’s?

Vorig artikel Volgend artikel

Ieder whiskyland heeft een whiskymerk dat iedereen kent: Schotland heeft Johnnie Walker, Amerika heeft Jack Daniel’s en Ierland heeft Jameson. Waar mensen vaak naast de bekende merken ook nog andere makers van bourbon en scotch kennen, valt dat bij Ierse whiskey nog best eens tegen. Hoogste tijd om eens dieper in de Ierse whiskey te duiken.

Eeuwen geleden was Ierse whiskey de populairste drank op de wereld. Op de piek in 1779 waren er 1.228 distilleerderijen in Ierland die whiskey produceerden. Op het dieptepunt in 2010 waren er nog maar 4. Inmiddels is dat enigszins bijgetrokken tot meer dan 30 distilleerderijen. Onder aanvoering van de Ierse mma-kampioen Conor McGregor die zijn eigen whiskeymerk Proper number 12 lanceerde, wint Ierse whiskey weer wat terrein terug.

Geen eigen identiteit

Wat volgens kenners het probleem is van Ierse whisky is de goedkopere flessen vooral als spiritus afgedaan worden en de duurdere maar vooral betere whiskeys op een hoop gegooid worden met Schotse whisky. Daardoor heeft Ierse whiskey nooit meer een eigen smoel gekregen, behalve die van soepel. Misschien heeft het er iets mee te maken dat John Jameson, de oprichter van het bekende Ierse whiskeymerk, een Schot was.

Manier van distilleren

Zacht en soepel is hoe Ierse whiskey altijd wordt omschreven en dat heeft alles te maken met de manier van distilleren. Traditioneel wordt gemoute en ongemoute gerst in enorme ketels gedistilleerd, vaak twee tot drie keer zo groot als een gemiddelde ketel, waardoor er een lichter distillaat werd verkregen. En dit wordt daarna voor de meeste whiskeys nog twee keer gedistilleerd (in totaal dus drie keer).

Ierse whiskey

Een Ierse whiskey moet aan de volgende eisen voldoen: ongemoute gerst vermengd met andere granen, gedistilleerd tot een sterke dan 94,8% ABV met een uiteindelijke minimale sterkte van 40% ABV. Het distillaat moet daarna minimaal drie jaar worden gerijpt in houten vaten van minder dan 700 liter. En dat alles moet in Ierland gebeuren. Hoewel de meesten Ierse whiskey met een ‘e’ schrijven, hoeft dat sinds 1980 wettelijk niet meer per se en is zonder ‘e’ ook toegestaan.

Ierse vs Schotse whisky

Ierse en Schotse whisky zijn de oudste stijlen ter wereld en wie historisch gezien als eerste was, is nog altijd open voor discussie. Hoewel het distilleren van whisky in beginsel weinig verschilt qua techniek zijn er genoeg andere variabelen die een whiskysoort kenmerken. De granen die gebruikt worden in Scotch worden vaak gemout en voor Ierse whiskey juist ongemout terwijl een blended variant van beiden ook graanwhisky kan bevatten.

Ierse whiskey wordt in de meeste gevallen drie keer gedistilleerd, terwijl scotch vaak hooguit twee keer wordt gedistilleerd. Beide soorten kennen single malts en blended whisky’s, waarbij Schotland vooral bekend staat op zijn single malts. Op het gebied van smaak zit waarschijnlijk het grootste verschil. Schotland kent vele stijlen waarbij de turfachtige, rokerige whisky’s van het eiland Islay wel redelijk kenmerkend zijn ten opzichte van de zachte en soepele whiskeys uit Ierland.

Soorten Ierse whiskey

Toch zijn de Ierse whiskeys lang niet allemaal zacht en soepel. Er worden net als in alle andere whiskylanden verschillende soorten whiskey gemaakt. De voornaamste soorten: blended, single malt, single pot still, grain, single grain en potcheen. Die laatste is eigen een soort Ierse moonshine.

Populairste whiskeymerken

Zoals gezegd zijn er de laatste jaren steeds meer nieuwe Iersse whiskeymerken op de markt gekomen. Kijk je naar de verkoopcijfers dan zijn op dit moment dit de populairste Ierse whiskeymerken.

  • Jameson (van de Midleton distilleerderij)
  • Green Spot (single pot still van de Midleton distilleerderij)
  • Redbreast (single pot still van de Midleton distilleerderij)
  • Bushmills (blended and single malt whiskeys)
  • Tyrconnell (single malt van de Cooley distilleerderij)
  • Kilbeggan (blend van de Cooley distilleerderij)
  • Tullamore Dew (blend van de Cooley distilleerderij)
  • Connemara (peated whiskey van de Cooley distilleerderij)
Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies