Met deze gouden verhouding maakt je altijd de perfecte klassieke cocktail

Met deze gouden verhouding maakt je altijd de perfecte klassieke cocktail

Vorig artikel Volgend artikel

Inmiddels zijn er genoeg mensen die thuis cocktails maken. Naast goede tools, mooie gedistilleerde dranken, mixers, ijs en fijne cocktailboeken is het vaak vooral uitproberen en kijken wat je lekker vindt. Na een tijdje hebben de meeste mensen wel een paar favoriete cocktails die ze blind kunnen maken. Maar wist je dat je met deze gouden ratio de meeste klassieke cocktails perfect thuis kan maken?

Het zit hem op dat gebied altijd in de basis, want ken je die dan is het vanuit daar fantastisch experimenteren met ingrediënten. Kijk je naar een goede Margarita, Daiquiri of Gimlet dan is de basisverhouding (ratio) qua ingrediënten 2:1:1. Twee delen van de desbetreffende gedistilleerde drank, een deel zoet en een deel zuur. Stiekem is dit de gouden ratio die gebruikt wordt in héél veel cocktailrecepten.

Perfecte balans

Zoals met alles in het leven draait het ook bij cocktails om balans. Dat is ook waarom deze basisverhouding een wereld opent aan mogelijke variaties om cocktails te maken. Het is namelijk het fundament voor zoveel cocktails en het begin van eindeloze variaties op deze cocktails. Het is niet voor niets dat als je een bartender een cocktail laat maken die niet op de kaart staat, hij niet eerst in een receptenboekje iets op hoeft te zoeken.

Makkelijk voorbeeld

Een van mijn favoriete cocktails is de Gimlet. Die bestaat uit: twee delen gin, een deel limoensap en een deel suikersiroop. Verwissel je de gin om met rum, dan krijg je met dezelfde verhoudingen en ingrediënten een Daiquiri. Gebruik je tequila in plaats van gin, dan krijg je met de Tommy’s Margarita weer een variant op een klassieker.

Suikersiroop

Vanuit daar is het dus het moment om deze cocktails naar eigen smaak aan te passen. Je kan andere ingrediënten gebruiken met dezelfde kenmerken die de cocktail bijvoorbeeld iets frisser of juist iets pittiger maken. Dat doe je bijvoorbeeld door de suikersiroop te maken van een andere soort suiker: honing, ahorn- of agavesiroop. Je kan er ook bloemige ingrediënten aan toevoegen bij het maken van de suikersiroop. Zo geef je een standaardcocktail al een flinke upgrade.

Citrus

Datzelfde geld natuurlijk voor het ‘zure’ gedeelte van de basisverhouding. Limoen- en citroensap worden natuurlijk in veel cocktailrecepten gebruikt. Maar liefhebbers van een Paloma of de cello’s van de gebroeders Koreman’s weten dat een sinaasappel, grapefruit of yuzu ook ideaal zijn om als ‘zuurtje’ te gebruiken in een cocktail. Of je mixt bijvoorbeeld grapefruit- met limoensap. Zolang alles maar neerkomt op de verhouding: 2 partjes gedistilleerde drank, 1 partje citrus, 1 partje suikersiroop.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies