De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Ondanks dat we in 2020 kampen met een wereldwijde pandemie is het wel het jaar geworden van de comeback van genever (of jenever). Zo is op de Amsterdamse Zeedijk cocktailbar Dutch Courage geopend waar jenever en andere (Nederlandse) likeuren centraal staan. Ook een oer-Hollandse drankproducent als het Friese Boomsma draagt een flinke steen bij aan de herontdekking van genever.
De afgelopen jaren is de Nederlandse drankmarkt opgeschud door allerlei bijzondere whisky’s, rums en natuurlijk gins. Opmerkelijk is dat de voorvader van gin, jenever, vaak het nakijken had. Veel mensen zagen het toch als een oubollig drankje dat gedronken werd door een van je grootouders als borreltje.
Nieuw elan
Wat men niet weet is dat we zonder jenever en kruidenbitters nooit de bitterbal hadden gekend. Die werd namelijk ooit als snack geïntroduceerd voor bij het ‘bittertje’, anders had het gewoon de kroketbal geheten. Alleen al daarom zou jenever een bijna legendarische status moeten hebben in dit land.
Familiebedrijf
Gelukkig is dit jaar het tij gekeerd en herontdekken steeds meer mensen jenever. Mooi is daarom om te zien dat een familiebedrijf zoals Boomsma zelfs het voortouw neemt de afgelopen jaren. Het bedrijf bestaat inmiddels al 135 jaar, is een van de laatste zelfstandige distilleerderijen van het land en de vijfde generatie Boomsma’s zwaait er de scepter: broer en zus Chantoine en Saskia Boomsma.
Gerijpte genever
Dat het distilleren van dranken pure ambacht is, blijkt wel uit hoe secuur men bij Boomsma de grondstoffen voor hun dranken uitkiest. Dat maakt de gerijpte genevers ook zo bijzonder. Iedereen die whisky kan waarderen die gerijpt is op allerlei vaten, moet eigenlijk eens een vat gerijpte genever uitproberen.
De Vat Gerijpte Genever 10 jaar is een mengsel van graandistillaten met zuivere koren- en moutwijn. Gebrouwen in de eigen koperen ketels en daarna 10 jaar gelagerd op Amerikaanse bourbonvaten. Dat geeft de genever een zacht zoete geur van vanille, krenten, meloen en houttonen. Qua smaak zorgt het voor een ronde en zachte smaak waar vanille en houttonen goed naar voren komen.
Kopstoot
Dit unieke karakter maakte het voor ons een van de eerste genevers waar we écht puur van konden genieten. Het geeft namelijk eenzelfde ervaring als met een heerlijke scotch of bourbon. Omdat onze nieuwsgierigheid zó gewekt was, hebben we de Vat Gerijpte Genever 10 jaar gekoppeld aan verschillende bieren om te kijken wat het beste kopstoot-paar maakte.
(Afbeeldingen bij dit artikel © Imazzo)
Verder lezen over Cocktails
Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones
Drinks31.07.2024
5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is
Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Hotspots03.06.2024
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night
Hotspots06.05.2024
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers
Hotspots01.05.2024
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam
Hotspots19.03.2024
Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Verder lezen over Jenever
Tipt08.04.2024
Schiedam de distilleerstad van Nederland opent het jeneverseizoen
Drinks25.06.2023
Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten
Drinks01.05.2023
Rotterdam krijgt eerste Kopstoot Festival tijdens het IDDF
Drinks22.03.2023
Iconisch gedistilleerde drankmerk Rynbende maakt na 40 jaar een comeback
Drinks30.11.2021
Hooghoudt lanceert nieuwe gelagerde jeneverlijn met een trio jenevers
Drinks25.06.2021
Kever brengt met Canned Cocktails pre-mixed cocktails in blik op de markt
Proeft08.06.2021
Scapegrace Black: Deze natuurlijke zwarte (!!) gin is niet alleen qua kleur speciaal
Drinks08.06.2021