Direct van het vat: de 10 jaar gerijpte genever van Boomsma

Direct van het vat: de 10 jaar gerijpte genever van Boomsma

Vorig artikel Volgend artikel

Ondanks dat we in 2020 kampen met een wereldwijde pandemie is het wel het jaar geworden van de comeback van genever (of jenever). Zo is op de Amsterdamse Zeedijk cocktailbar Dutch Courage geopend waar jenever en andere (Nederlandse) likeuren centraal staan. Ook een oer-Hollandse drankproducent als het Friese Boomsma draagt een flinke steen bij aan de herontdekking van genever.

De afgelopen jaren is de Nederlandse drankmarkt opgeschud door allerlei bijzondere whisky’s, rums en natuurlijk gins. Opmerkelijk is dat de voorvader van gin, jenever, vaak het nakijken had. Veel mensen zagen het toch als een oubollig drankje dat gedronken werd door een van je grootouders als borreltje.

Nieuw elan

Wat men niet weet is dat we zonder jenever en kruidenbitters nooit de bitterbal hadden gekend. Die werd namelijk ooit als snack geïntroduceerd voor bij het ‘bittertje’, anders had het gewoon de kroketbal geheten. Alleen al daarom zou jenever een bijna legendarische status moeten hebben in dit land.

Familiebedrijf

Gelukkig is dit jaar het tij gekeerd en herontdekken steeds meer mensen jenever. Mooi is daarom om te zien dat een familiebedrijf zoals Boomsma zelfs het voortouw neemt de afgelopen jaren. Het bedrijf bestaat inmiddels al 135 jaar, is een van de laatste zelfstandige distilleerderijen van het land en de vijfde generatie Boomsma’s zwaait er de scepter: broer en zus Chantoine en Saskia Boomsma.

Gerijpte genever

Dat het distilleren van dranken pure ambacht is, blijkt wel uit hoe secuur men bij Boomsma de grondstoffen voor hun dranken uitkiest. Dat maakt de gerijpte genevers ook zo bijzonder. Iedereen die whisky kan waarderen die gerijpt is op allerlei vaten, moet eigenlijk eens een vat gerijpte genever uitproberen.

De Vat Gerijpte Genever 10 jaar is een mengsel van graandistillaten met zuivere koren- en moutwijn. Gebrouwen in de eigen koperen ketels en daarna 10 jaar gelagerd op Amerikaanse bourbonvaten. Dat geeft de genever een zacht zoete geur van vanille, krenten, meloen en houttonen. Qua smaak zorgt het voor een ronde en zachte smaak waar vanille en houttonen goed naar voren komen.

Kopstoot

Dit unieke karakter maakte het voor ons een van de eerste genevers waar we écht puur van konden genieten. Het geeft namelijk eenzelfde ervaring als met een heerlijke scotch of bourbon. Omdat onze nieuwsgierigheid zó gewekt was, hebben we de Vat Gerijpte Genever 10 jaar gekoppeld aan verschillende bieren om te kijken wat het beste kopstoot-paar maakte.

(Afbeeldingen bij dit artikel © Imazzo)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies