De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn

De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn

Vorig artikel Volgend artikel

Deze zomer gaat sangria weer een enorme comeback maken in Nederland. Op het terras is het een makkelijke drank en om thuis te maken natuurlijk ook. Maar er is meer moois met rode wijn te maken, waaronder de Calimocho of Kalimotxo. Dat is een mix van gelijke delen rode wijn en cola. Dat is al dik 100 jaar een zomerdrankje in Spanje.

De twee verschillende namen zit hem in de herkomst van het drankje. Hij is namelijk ontstaan in Algorta, dat is een kuststad in Baskenland. Tijdens een festival in 1920 kwamen ze er daar achter dat verschillende flessen rode wijn niet meer goed waren. Om er toch nog iets drinkbaars van te maken werd er cola aan toegevoegd. Dat bleek een ongekend succes en zo werd Kalimotxo geboren.

Jaren ’70

In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd het drankje herontdekt ook weer tijdens een festival waar de wijnen niet zo best waren. Dat was de katalysator voor het drankje en het werd een fenomeen in de rest van Spanje waar het Calimocho wordt genoemd. Om het nog spannender te maken: er zijn ook versies met sprite of sinas gemixt met wijn.

Ideaal met hapjes

Het drankje is daarnaast ook een ideale compagnon tijdens zonnige dagen om erbij te genieten van al het moois dat Spanje te bieden heeft. Denk aan olijven, kaas, droge worsten, hammen en eigenlijk al het andere moois dat het land te bieden heeft op het gebied van pinxto’s. Alvast een tip: het maakt niet per se uit welke rode wijn je gebruikt, zolang je maar niet je duurste pakt. Qua cola’s zou ik lekker experimenteren, er is inmiddels veel op de markt.

Calimocho of Kalimotxo:

Nodig:

  • 60ml rode wijn
  • 60ml cola
  • sinaasappelbitters (paar scheutjes)
  • een limoen- of sinaasappelschijfje
  • veel ijs

Maken:

Vul een longdrink of een groot wijnglas met ijs. Schenk hier de gelijke delen cola en rode wijn bij. Doe er een paar scheutjes sinaasappelbitters bij en roer het geheel met een barlepel even goed door. Dit koelt het geheel en zorgt voor een goed samenspel. Garneer met en schijfje sinaasappel of limoen.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies