Australisch whiskymerk Starward laat zien hoe briljant gemoedelijk kan zijn

Australisch whiskymerk Starward laat zien hoe briljant gemoedelijk kan zijn

Vorig artikel Volgend artikel

Dat ik een voorliefde heb voor Australië valt misschien wel een beetje af te leiden van de artikelen over MasterChef Australia. Vandaar dat ik enorm blij was toen er hier op de thuisredactie een mooi fles Australische whisky binnenkwam van Starward, een distilleerderij die gevestigd is in Melbourne.

Die stad staat bekend als dé gastronomische hoofdstad van Australië die uitblinkt in ongedwongen genialiteit. Op Brisbane na is het mijn favoriete grote stad in Australië en dat komt misschien omdat het de meest Europese stad is in het land. Dat heeft alles met de koffie- en eetcultuur te maken, de stad draait zo erg om eten en je kan er echt álles vinden.

Wijn en bier

De oprichter van Starward is David Vitale en zoals zijn achternaam al enigszins doet vermoeden is hij van Italiaanse komaf. Hij heeft een hele eigen kijk op het maken van whisky’s, want hij laat zich inspireren door de bier- en wijnwereld. Veel van de distillateurs die bij Starward werken hebben roots in een van deze twee werelden.

Melbourne

Op een steenworp van het Central Business District (CBD) in Melbourne ligt de distilleerderij te midden van bekende bierbrouwerijen, de beste crossainterie van de wereld (volgens de NY Times) én plekken waar je de beste koffie van Australië kan krijgen. Let wel op want als je dit ergens anders in Australië zegt krijg je scheven gezichten.

Lokaal

Een whiskydistilleerderij middenin een stad als Melbourne zorgt voor flink wat uitdagingen, maar biedt vooral ook veel voordelen. De ingrediënten komen van plekken waarvoor een dagje gereden moet worden, dat is voor Australische begrippen best dichtbij. Het klimaat in Melbourne - vier seizoenen in één dag - en het rijpen op oude, rode wijnvaten zorgen ervoor dat de whisky’s van Starward een bijzonder smaakprofiel krijgen.

Starward Nova

De Starward Nova die hier binnen is gekomen blijft maar in de prijzen vallen. Dat heeft alles te maken met de filosofie van Vitale. Nova is namelijk een fruitige, dubbel gedistilleerde single malt gemaakt met Australisch gerst en voor de smaak ambachtelijk biergist. Deze whisky wordt gerijpt op rode wijnvaten van Australische wijnhuizen die shiraz, caberbets en pinot noirs maken.

Deze whisky weerspiegelt Melbourne in iedere slok en laat je proeven waarom ik zo gecharmeerd ben van deze stad. Hij heeft namelijk iets heel herkenbaars en iets heel eigens, net zoals de stad. Door de manier van rijpen op de wijnvaten heeft de whisky aardig wat rood fruit in zich gemixt met wat kruiden, vanille en karamel. In de afdronk vind je wat toffee met (wal)noten.

(Afbeeldingen bij dit artikel ©Starward)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies