Aperitief en digestief: wat drink je wanneer en waarom?

Aperitief en digestief: wat drink je wanneer en waarom?

Vorig artikel Volgend artikel

In sommige landen is het standaard dat er een klein drankje aangeboden wordt voor het eten zoals pastis, calvados of ouzo of juist een drankje voor na het eten zoals raki, limoncello of vermouth. Maar hoe zit het precies met een aperitief en digestief. Wanneer drink je wat en waarom?

Zeker in combinatie met eten is het fijn om de avond te beginnen met een aperitief en hem af te sluiten met een digestief. Het aperitief drink je om plaats te maken in je maag voor het eten dat er bij gaat komen. Een digestief drink je juist op het eind van een diner als afzakkertje om je spijsvertering op gang te helpen.

Aperitief

Om voor een idee alles een beetje op gang te krijgen heb je verschillende mogelijkheden. In sommige landen word je al een goede optie aangeboden zoals hierboven genoemd, maar daar houdt het niet bij op. Ook een droge sherry, campari, iets met bubbels of vermouth zijn goede keuzes.

Die laatste brengt ons ook bij de mogelijkheid om als aperitief een cocktail te nemen. Een goede spritz zoals een Aperol Spritz is een verstandige keuze, net als een cocktail met vermouth. Dan heb je al snel de keuze uit een Martini, Manhattan en een Negroni. Die laatste bestaat uit gin, vermouth en campari) en bevat dus eigenlijk alle dranken die een goede kickstarter zijn van een diner.

Digestief

Net zo belangrijk als de start is de finish van een diner, vandaar dat in sommige landen en culturen men zweert bij een digestief. Zoals gezegd kan raki of limoncello een goede optie zijn, maar ook een fijne cognac of armagnac. De verschillende fruitlikeuren werken heerlijk als digestief. En ook de wat zoetere dranken als amaretto en port zijn vaak favoriet.

Maar het echte werk komt toch weer uit Italië en dan moet je denken aan sambuca of grappa. Sambuca is vooral door de anijssmaak een fijn digestief. Het mooie aan grappa is dat het op verschillende manieren gedronken wordt. Bijvoorbeeld ook als je een kop koffie na het eten hebt gedronken door in het kopje een beetje grappa te doen en zo het laatste beetje koffie (en suiker) te mengen met de grappa.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies